Що їсти вагітним, які дбають про здоров’я свого малюка

6 лет назад 0

Лікарі радять майбутнім мамам формувати свій раціон відповідно до терміну вагітності. Завдяки цьому малюк отримуватиме всі необхідні йому елементи саме тоді, коли їх дійсно потребуватиме.

Особливості харчування під час вагітності по тижням:

1-2 тиждень . На такому терміні слід почати активно поповнювати запас в організмі фолієвої кислоти. Особливо багато її міститься в шпинаті, зеленій цибулі, петрушці, свіжому листі салату, зернобобових культурах, спаржі, броколі й інших видах капусти. Щоб не нашкодити ні собі, ні дитині, варто одразу викреслити з раціону жирну їжу, фаст-фуд і солодощі, а ввести в нього йогурт, сир, злаки і яскраво-жовті фрукти.

3 тиждень . З цього часу варто подбати про надходження в організм достатньої кількості кальцію, цинку й марганцю. Цінними джерелами цих елементів є молочні продукти, м'ясо нежирних сортів, яйця, горіхи, морква, родзинки, шпинат, броколі й інші зелені овочі.

4 тиждень . Майбутнім мамам на такому терміні вагітності слід припинити вживати каву.

5-8 тиждень . У цей період жінку може турбувати токсикоз. У випадку виникнення такої проблеми рекомендується відмовитися від м'яса і яєць, налягати на кисломолочні продукти, моркву, абрикоси, манго. Незважаючи на нудоту, важливо не позбавляти себе ранкового прийому їжі. Снідати можна кашами зі злаків, йогуртом чи хоча б жменею горіхів або родзинок. Не варто забувати й про підтримку водного балансу: за день випивати рекомендують мінімум 6-8 склянок води.

9-10 тиждень . На цьому етапі виношування дитини слід максимально обмежити вживання цукру, хліб брати лише цільнозерновий, макаронні вироби — лише з борошна грубого помелу. Окрім того, рекомендують виключити з раціону білий рис.

11-12 тиждень . Жінкам на такому терміні вагітності лікарі радять дослухатися до своїх гастрономічних бажань. Якщо дуже захотілося чогось з'їсти, можна дозволити собі цим поласувати, адже, за словами фахівців, таким чином організм може сигналізувати про те, що йому не вистачає якихось елементів.

13-16 тиждень . З цього часу, у зв'язку з початком активного росту плоду, необхідно збільшити кількість споживаних кілокалорій на 300 позначок. Зробити це можна за допомогою одного яблука або склянки молока.

16-24 тиждень . Щоб посприяти розвитку слуху, зору й інших сенсорних почуттів малюка, у цьому періоді рекомендується їсти побільше продуктів, багатих вітаміном А, до яких належить печінка тріски, яєчний жовток, лосось, морква, солодкий перець,броколі, шпинат, гарбуз, абрикоси.

24-28 тиждень . На такому терміні дитина зазвичай досить сильно тисне на шлунок, а тому будь-яке порушення в харчуванні може призвести до виникнення печії. Щоб уникнути проблеми, необхідно їсти по 5-6 разів на день маленькими порціями, відмовитися від жирного й гострого, а також не забувати про те, що останній прийом їжі слід здійснювати не менш як за 3 години до сну.

29-34 тиждень . У цей період важливо забезпечити організм достатньою кількістю кальцію й жирних кислот: брак цих елементів не дозволить мозку й кістковим структурам організму дитини повноцінно розвиватися. Допоможуть уникнути дефіциту кисломолочні продукти, червоне м'ясо, горіхи, риба й насіння.

35-40 тиждень . Жінкам на такому терміні вагітності не варто уникати продуктів, насичених складними вуглеводами: вони дозволять запастися енергією, яка знадобиться майбутній мамі під час пологів. Посилено вживати рекомендується овочі, фрукти, злаки.