Щодня під обстрілами РФ. Як живуть люди в одному з мікрорайонів Херсона поблизу Дніпра

1 год назад 0

Мікрорайон Острів у Херсоні щодня перебуває під постійними  обстрілами російських військових. Там пошкоджені будинки та відсутнє опалення, а електромережі під прицілом РФ.

Херсонка Людмила Ткаченко живе у багатоповерхівці в мікрорайоні Острів разом з молодшими сином. Родина не виїхала, бо не може покинути собаку та кількох котів. Жінка пригадує щонайменше п'ять атак російських військових. Тоді в їх будинку  повилітало скло та повідривались балкони.

"Одне з влучань сталося десь пів на восьму ранку. Я ще лежала в ліжку. І в цей час вилітають балконні двері. Ми з сином підскочили, були налякані. Потім вже почали все прибирати. Я жодного разу не заплакала, у мене немає сліз, просто як камінь", — розказала жінка.
Найбільше руйнувань у четвертому під’їзді, розказує жінка. Там згоріло дві квартири. Жителі однієї з квартир того дня не ночували вдома, інші — давно виїхали.

"У подвір'ї впала міна, тут була глибока яма. Ми її закопали. В будинку до сьомого поверху все було вибито. Зараз почав руйнуватись і сам сьомий поверх. Люди вже самі певно все зробили через тиждень десь. Тут було багато скла, пройти неможливо", — говорить Людмила Ткаченко.

Пані Людмила розказала, що в її квартирі на стінах з’явився грибок через погано закриті вікна та відсутність опалення.

"Внаслідок обстрілів у моїй квартирі вибило балкон. Протягом дня я знайшла хлопців,  але звичайно не безплатно. Купила все за власні гроші і вони протягом двох годин все зробили. Якщо звертатись до волонтерів, то треба чекати протягом двох тижнів. А квартира була вся відкрита" , — розповіла херсонка.
 
Олексій Бакалов також проживає в цьому будинку. Чоловік не виїхав, бо не може залишити хвору матір.

За його словами, на весь будинок лишилося приблизно 25 людей віком від 50 до 90 років. На 9 поверсі живе 95 – літній дідусь, якому намагаються допомагати усі сусіди. В будинку є вода та газ. Світло періодично зникає, а от опалення відсутнє у всьому мікрорайоні. Лагодити вікна і балкони допомагають спеціальні служби.

Херсонка Олена живе в будинку по вулиці Дорофєєва. Жінка каже, що в будинку залишилися люди лише в 17 квартирах. В їх будинку також через обстріли часто зникає електрика.

"Нам дали плівку для вікон у райвиконкомі, а також ДСП. Жителі майже всі виїхали, бо без скла холодно, опалення немає. Зараз тільки у п'ять будинків дали обігрівачі.  Іншим поки не дають", — каже жінка.

Обстрілювати Херсон – російські військові не припиняють. Про це розповіла  начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова в ефірі загальнонаціонального телевізійного марафону. Снаряди влучають в критичну інфраструктуру і в житловий фонд.

Найчастіше під російські обстріли потрапляють карантинний острів, Нафтогавань, Острів, Кіндійка, Антонівка, Східне селище та річковий порт, сказала Лугова.

Що відомо

  • 26 січня російські військові поцілили у 49 житлових будинків у Херсоні. Всього внаслідок обстрілів армії РФ у місті зруйновані 1 100 будинків. Зруйновані 44 об’єкти інфраструктури й 54 освітніх заклади.
  • Протягом доби 26 січня російські війська з артилерії, РСЗВ, мінометів, БПЛА 38 разів обстріляли територію Херсонщини. Також по області завдали ракетний удар.
  • Зранку 27 січня російські військові обстріляли Комишани поблизу Херсона. Загинула 24-річна жителька селища Каріна Толкачева. Її чоловік перебуває у лікарні. Вдома залишився 6-річний син.
  • Російські війська 26 січня обстріляли Козацьке з боку тимчасово окупованої Нової Каховки. Загинув чоловік, ще троє жителів отримали поранення, серед них виконувачка обов’язки старости Козацької селищної ради Тетяна Гопко.