Символ херсонського університету кіт Василь став і символом року

1 год назад 0

Символ року в Херсоні став і офіційним символом альма-матер. За східним календарем, 2023-й стане Роком Кота або ж Чорного Водяного Кролика. І от такий збіг – у Херсонському державному університеті пухнастика Василя на засіданні Вченої ради нещодавно визнали символом вишу (так званим маскотом).
Відтепер його зображуватимуть на усій друкованій продукції, яка популяризує ХДУ. То за що ж котику така честь? Бо він – справді незвичайний!
Василь з’явився у держуніверситеті ще років із десять тому, причому ніби нізвідки. Просто прийшов і обрав собі під житло куточок у науковій бібліотеці – мабуть, шанує знання, як і належить символу прийдешнього року. Втім, у книгозбірні чотирилапий покровитель вишу надовго не засиджується. Подрімавши всмак, він неквапно обходить усі куточки, але  затримується у «стратегічних» точках – бухгалтерії, прес-центрі. У прес-центрі, до слова, він настільки частий гість, що для нього тут тримають мисочки для води та їжі, розповіла журналісту NewDay ua керівниця прес-служби ХДУ Оксана Козакова.
«Василь дуже спокійний і доброзичливий, цінує увагу до своєї персони. Але при цьому гарно розбирається в людях – погладити себе дає не кожному. Обожнює позувати для відео та фотозйомок, як справжня модель. До того ж, він відважно обороняє територію від усіляких зайд. Одного разу так побився з чужим котом, що нам з колегами довелося збирати гроші на лікування, й терміново везти «пораненого» до ветеринара»,  – згадала Оксана Козакова.
А ще в поведінці офіційного символу прийдешнього року й вишу є щось загадкове та майже містичне. Скажімо, у час вступної кампанії, і тільки в цей час, він щодня провідує приймальну комісію. Сідає біля дверей і кожного абітурієнта проводжає своїм проникливим поглядом. Наче оцінює, чи згодиться саме цей хлопець чи дівчина у студенти такого поважаного вишу, чи будуть з нього чи з неї люди.
От тільки про свої враження пан Василь нікому в ректораті не доповідає і тримає глибокомудрі висновки при собі. Хоча його все одно щиро поважає навіть ректор. Повернувшись до звільненого Херсона, професор Олександр Співаковський не забув прихопити для вусатого університетського хранителя мішечок його улюбленого корму!
Звичайно, котячий вік короткий. Але вже як маскот, херсонський пухнастик отримав повне право на безсмертя. Для символу вишу його зображення оцифрували. І коли побачите на буклеті, сувенірному календарику чи листівці від ХДУ симпатичного котика із інтелігентною мордочкою, знайте – це і є Василь.
Володимир ДОРОФЄЄВ,