Скадовські рибалки відстоюють своє право на вихід у море

4 года назад 0

До редакції Скадовської районної газети «Чорноморець» звернувся Володимир Іванович Сайдатов, корінний скадовчанин і заядлий рибалка, пишуть «Скадовські новини». Рибалить чоловік дуже давно, майже відколи себе пам’ятає.
– Здається, я тоді ще пішки під стіл ходив , – розповідає нинішній пенсіонер. – Пам’ятаю свою першу плітку, линя, бичка, кефалину…
Риболовля для Володимира Івановича – не просто розвага, а в першу чергу, матеріальна підтримка для його родини.
– З пійманої риби робимо консерви. Як виручали вони нас з дружиною взимку, коли рахунки за комуналку вище неба! Раніше ходив на «стінку» рибалити, біля порту. Це там, де до Чорноморських ігор малюють картинки щасливого життя. А тепер для рибалок – замок на вході – кажуть, що це приватна власність. Якось вони зверталися й до колишнього міського голови, щоб допоміг замок зняти – не допоміг.
На пенсії Володимир Іванович з 2008 року, та працював ще до 2011-го, тоді й купив надувний човен за 1860 гривень. Купував маленький, завдовжки 2,4 метри, бо більший треба було приписувати до причалу, а це – знов чималі гроші.
Отже, купив Володимир Іванович маленький човен і сподівався на вдалу риболовлю, але не справдилося.
– Спочатку, – розповідає рибалка, – військові ввели дзвінки оповіщення про відхід-прихід. Ну це не так страшно, хоча не всі пенсіонери мають телефони. А тепер прикордонники і зовсім заборонили виходити в море на маленьких гумових човнах, мовляв, нехай повідомляють нас про це чергові на причалах.
Нагадаємо, районна газета "Чорноморець” вже піднімала тему про дозвіл виходу в море на маленьких плавзасобах. У публікації розповідалось про акцію, на яку 30 червня вийшли місцеві рибалки-любителі, які вимагали зустрічі з начальником відділу прикордонної служби, аби отримати пояснення, чому прикордонники забороняють виходити в море на маленьких гумових човнах. Люди обурювалися тим, що не можуть порибалити у прибережних водах Джарилгацької затоки, нібито, без законних на те підстав.
Дійсно, на сьогодні повідомляти прикордонну службу про вихід у затоку гумового човна мають адміністрації офіційно відкритих міських причалів. Тобто човен потребує приписки.
– Вибачте, навіть військовий наказ треба виконувати з головою, – коментує заборону Володимир Сайдатов. – Адже на сьогодні зовсім не вивчено питання приписки до причалів. Потрібно комплексне рішення. Я майже впевнений, що кожен пенсіонер знайде десятку гривень за вихід в море не далі, як на дві милі. Але не 500 гривень в місяць, як того потребує тимчасова реєстрація! Так, рибалка-любитель не дуже часто виходить в море. Та якби я мав гроші, я б виходив хоч на металевому, хоч на пластиковому човні з двигуном. Розповідаєш усе це черговому прикордонної служби, але відповідь одна: «Я вас розумію, та нічого зробити не можу, тільки приписка до причалів або штраф. Заборонено і все. Такий наказ».
До слова, на підставі колективного звернення рибалок до обласного депутата Володимира Курікова, останній підготував та відвіз до Херсона два депутатські звернення: до голови обласної державної адміністрації Юрія Гусєва та до прикордонної служби області. Рибалки, які просять спростити процедуру оповіщення про вихід у море, чекають відповіді з області, та, схоже, часу не гають. За словами місцевого рибалки, громадського активіста Івана Бірюка, у професійний День рибалки у прибережні води затоки вийшло близько двадцяти маленьких човнів. Чи мали вони приписку до причалу – навряд чи.
– Але якби прикордонники були впевнені в законності заборони, рибалки вже не мали б куди протоколи складати, але поки що нас не чіпають і не забороняють дихати морським повітрям, – каже Іван Бірюк.
Та, вочевидь, довго так тривати не може, ситуація потребує законного врегулювання. Слідкуємо за подальшим розвитком подій та результати реагування на звернення рибалок до області.
Фото ілюстраційне