Скандальний номер «кварталівців»: уродженець Скадовська поскаржився до Нацради та Офісу Омбудсмана

4 месяца назад 0

Резонанс навколо номера про Скадовськ у новорічному випуску «Студії «Квартал 95», який вийшов на телеканалі «1+1», не вщухає. Заборонити розповсюдження відео з пародією на скадовчанку та публічно вибачитися перед містинами, зокрема, жінками, вимагає уродженець Скадовська Олександр Сперчун. Він відправив дві скарги, а саме — до Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення та Уповноваженому Верховної ради України з прав людини. Чоловік обурений згаданим відеоконтентом і вбачає в ньому дискримінацію мешканців південної та східної України за мовною ознакою, а також дискримінацію жінок.

«Я народився у Скадовську, виріс там, і таке відношення до міста Скадовська, його жінок, їх мови і зовнішнього вигляду від «Студії «Квартал 95» та телеканалу «1+1», який оприлюднив відеозапис як в режимі реального часу, так і на сервісах в інтернеті, є дискримінаційним.

Моя сестра Ірина теж зі Скадовська і проживала там до повномасштабного вторгнення, вимушена була покинути рідну домівку через повномасштабне вторгнення та окупацію, зараз не може повернутись додому. Вона все життя розмовляла і розмовляє українською мовою, і така пародія — це відверте знущання над її особистістю і її непростою долею.

Вважаю, що телеканал «1+1», оприлюднивши на всю країну зазначений відеозапис, фактично поширив висловлювання, що підбурюють до дискримінації та утисків (в даному випадку мешканців міста Скадовська, які вимушено покинули свої домівки і вимушені проживати в інших регіонах України, в тому числі на території Західної України).

Також вважаю, що поширення таких висловлювань сприяють розпалюванню ненависті між мешканцями України, які проживали (проживають) на окупованих рф територіях і іншими територіями» , — йдеться у скаргах.

Нагадаємо, обурення в українців, зокрема, жителів Херсонщини, викликала сценка, в якій головна героїня зазначила, що вона «сіськадовська», а саме скадовчанка, яка переїхала до Західної України. Актори, що виступали в даному номері, вже вибачилися «перед тими, кого це могло образити». Чинний міський голова Скадовська Олександр Яковлев ініціював відеофлешмоб, в якому скадовчани говорять українською.