Скільки потрібно часу саперам, щоб розмінувати поля на деокупованих територіях Херсонщини

12 месяцев назад 0

Наразі на Херсонщині проводиться оперативне розмінування вже деокупованих територій. В першу чергу їх виконують підрозділи піротехнічної групи ДСНС. Гуманітарне розмінування — ще не розпочалося.

Про це у телемарафоні "Єдині новини" повідомив голова правління асоціації саперів України Тимур Пістрюга.

За його словами, це довготривалий процес, який завершується передачею землі власнику або орендарю з відповідними гарантіями безпеки та якості.

"Потрібен час, адже це не просто квадратні метри очищеної землі, а й правильно юридично оформлені всі документи. На скільки мені відомо на Херсонщині, так само і на Харківщині ситуація найскладніша в Україні. І на жаль, швидко не буде", — говорить Пістрюга.

Для обстеження території, сапери використовують дрони, які допомагають складати карти та визначити ступінь загрози.

"А далі починається ручна робота саперів за допомогою роботи технічних комплексів і початку саме механічного розмінування. Сапер має перевірити кожен клаптик території, яка є потенційно небезпечною. Гарантія дається на всю ділянку, а не на конкретний точковий об'єкт", — каже голова правління асоціації саперів України.

Як розповів Пістрюга, для комплексної та якісної роботи необхідна фінансова та технічна допомога. Зокрема, обладнання та екіпірування, адже наразі Україна є найбільш замінованою країною у світі. Що відомо

  • Російські військові при відступі з правобережжя Херсонщини замінували дороги та знищили лінії електропередач.
  • На деокупованій території Херсонщини почастішали випадки, коли люди підриваються на вибухівці, які залишили російські військові.
  • На Херсонщині за добу 25 березня четверо чоловіків підірвалися на російських мінах.
  • Поблизу Великої Олександрівки у лісосмузі на російській вибухівці підірвався місцевий житель. Він отримав поранення рук та ніг.
  • На Херсонщині у Бериславському районі 22 березня на російській вибухівці підірвався мирний житель. Він загинув на місці.
  • На Херсонщині, у лісосмузі за селом Станіслав, на російській міні підірвався 18-річний хлопець.
  • 20 березня вранці поблизу села Мала Олександрівка у лісі на російській міні підірвався 35-річний місцевий житель.
  • Зведений піротехнічний загін знешкоджує вибухонебезпечні предмети на об’єктах інфраструктури звільненої частини Херсонської області: автошляхи, лінії електропередач та інші комунікації. Лише після їхнього розмінування піротехніки зможуть братися до огляду сільськогосподарських угідь.