Склали 6 адмінпротоколів на батьків: скільки дітей залишається в 41 населеному пункті Херсонщини?

4 недели назад 0

Наразі в 41 населеному пункті Херсонської області, які перебувають під російськими обстрілами, залишається близько 400 дітей. Найбільше їх перебуває в Комишанах, Білозерці, Зимівнику та Приозерному. 

Про це в інтерв'ю Медіаплатформі “Вгору” начальник відділу ювенальної превенції поліції Херсонщини Віталій Сайфутдінов.

За його словами, з цих населених пунктів Херсонщини за пів року вивезли близько 2,5 тисяч дітей.

Сайфутдінов зазначив, що правоохоронці можуть лише поговорити з батьками, але коли потребує ситуація, складають адмінпротокол за статтею 184 Кодексу України про адміністративне правопорушення. (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.) Станом на березень 2024 року складено 6 таких протоколів. Наразі поліціянти звертаються до суду для вилучення цих дітей без позбавлення батьківських прав, додав начальник.

“Наприклад, у Козацькому на Херсонщині тривають постійні обстріли, немає світла, дозвілля, інтернету, зв'язку. У результаті дитина не навчається. Тут ми вже бачимо, що батьками не виконуються основні обов'язки, які передбачені Сімейним Кодексом України”, – поясний Віталій Сайфутдінов.

Також він розповів про випадок, коли з Веселого Херсонської області 16-річна дівчина звернулася на лінію 102 і попросила евакуювати її. Однак лежача мати не хотіла виїжджати.

“Ми попрацювали 2-3 дні з матір'ю і вивезли їх в безпечній регіон. До нас діти безпосередньо звертаються з проханням евакуювати, попри те, що їхні батьки відмовляються”, – повідомив начальник відділу ювенальної превенції поліції Херсонщини.

  • У середині вересня 2023 року Рада оборони області оголосила про евакуацію родин із дітьми із 31 населеного пункту. Потім вони розширили список до 34.
  • В інтерв'ю “Вгору” очільник ОВА повідомив, що з небезпечних населених пунктів Херсонської області з початку повномасштабного вторгнення Росії вдалося евакуювати 44 тисячі людей.