Слідчі поліції Херсонщини повідомили про підозру в колабораціонізмі псевдокерівнику Біосферного заповідника «Асканія-Нова»

4 месяца назад 0

Фігурант добровільно погодився очолити захоплену окупантами та перереєстровану за законами рф державну установу України. За вчинення злочину проти основ національної безпеки України зловмиснику може загрожувати 15 років ув’язнення.

Про це повідомила пресслужба поліції Херсонської області.

Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, було встановлено, що після вторгнення армії-агресора в Україну військові рф одразу окупували й територію Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України. Цей державний заклад розташований на лівобережжі Херсонщини на території Каховського району та є природоохоронною, науково-дослідною установою міжнародного значення і входить до складу природно-заповідного фонду України.

Після захоплення заповідника окупаційна влада перереєструвала його за російським законодавством і створила незаконну державну установу, так зване «государствєноє автаномноє учрєжденіє «біосфєрний заповєднік «асканія-нова»». Однією з цілей новоствореної псевдоустанови є виявлення та присікання порушень встановлених режимів або інших правил охорони та використання навколишнього середовища та природних ресурсів.

Під час документування незаконних дій окупантів слідчі разом із оперативниками з обласного управління стратегічних розслідувань, в тому числі з використанням можливостей аналітиків обласного главку поліції, встановили, що на початку березня цього року псевдозаповідник очолив 48-річний житель Херсонщини. Наразі він здійснює загальне керівництво установою за російськими законами, виконує покладені на нього організаційно-розпорядчі та правоохоронні функції, здійснює безпосереднє керівництво відділом охорони території та оперативним підрозділом. Також слідству відомо, що фігурант налагоджував співпрацю із зоопарками та сафарі-парками країни-агресора. Брав участь у конференціях та виставках, де приписував росії досягнення українських дослідників у природоохоронній галузі.

Протиправні дії псевдокерівника слідчі кваліфікували за ч. 7 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Тобто – добровільне зайняття громадянином України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території. Нині за погодженням із обласною прокуратурою фігуранту заочно повідомлено про підозру. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років. Досудове розслідування триває.