Смак рідного краю: за чим ностальгують жителі Херсонщини

8 месяцев назад 0

З початком повномасштабної війни багато українців вимушено покинули свої домівки. Опинившись у нових умовах, люди стали більше цінувати те, що мали раніше. Так, багатьом стало знайомим відчуття ностальгії. Ностальгія — болісна туга за вітчизною чи минулим. Що згадують жителі Херсонщини про рідний край, виясняла журналістка  .

Каховчанка  Яна розповідає:

“Я зараз знаходжуся у Львові. І помічаю, що мені не вистачає таких звичайних речей. Наприклад, бериславського хліба. Або наших солодких херсонських овочів чи кавунів”.

Ольга  з Бериславського району ділиться:

“Найбільше шкодую, що довелося залишити багато фото. Не могли взяти усі, бо їхали через російські блокпости. А нам до того розповіли, що фото у військовій формі чи навіть фото діток у вишиванках росіяни можуть знищити чи визвіритися на вас. Тож щоб не ризикувати — не брали. А тепер жалкую”.

Мешканці окупованих міст, які перебувають під постійним тиском, теж згадують минуле. Приміром, новокаховчани згадують місцеву випічку:

“Хрещатий яр” це просто казка! Як по мені, то він обійшов на смак і “Київський” і всі інші. І такий тортик можна почастувати тільки в НК. Зараз хоча б шматочок такої смакоти…” — діляться користувачі.

“Зараз “Любимий” коштує 480 рублів за кілограм, а “Хрещатий яр” — 500 рублів”.

“А підковки масляні які!.. Ніде таких смачних булочок немає”.

За повідомленнями жителів міста, Новокаховський хлібозавод працює і в окупації. Згідно з Youcontrol керівником підприємства значиться  Валентина Худницька . Станом на 6 вересня цього року Відкрите акціонерне товариство Новокаховський хлібозавод офіційно не працює. Тож потужностями підприємства окупанти користуються незаконно. На співпрацю з росіянами пішла директорка підприємства  Паніна Тетяна Іванівна , що  завод у російській податковій на власне ім'я:

"ООО "Берислав-Хлебозавод" г. Новая Каховка, Торговая ул., д. 1 зарегистрирована 02.12.2022 регистратором Управление Федеральной налоговой службы по Херсонской области".

За словами заступника голови Херсонської облради, на окупованих територіях області залишилося 30% жителів.