Снаряди зі збідненим ураном НЕ викликають рак. Це фейк

8 месяцев назад 0

Як тільки США оголосили про постачання Україні снарядів зі збідненим ураном, російська пропаганда ні в чому собі не відмовляла.
А прессекретар Путіна  Дмитро Пєсков заявив 7 вересня, що такі снаряди призведуть до «зростання числа хворих на онкологію та інших захворювань».
«Це дуже погані новини. Тому, на жаль, така ситуація неминуче чекатиме на ті українські території, на яких вони будуть застосовуватися», – сказав Пєсков, і додав: «Звичайно ж, відповідальність за це цілком і повністю лежатиме на керівництві США, яке ухвалило таке рішення», пише Радіо Свобода:  . Це фейк!
Такі вкиди не стали новиною. Вашингтон попереджав, що росія буде розповсюджувати фейки й насправді робить це не вперше.
Коли Великобританія передала Україні снаряди зі збідненим ураном, то росія раптом сильно захвилювалась за екологію нашої території та здоров’я наших солдат: 
Це все звичайно фейки, які розраховані на те, що більшість людей не дуже розбираються в питанні радіаційної небезпеки.
Нагадаємо, що згідно з  результатами досліджень (Ірак, Косово), у проведенні яких брало участь МАГАТЕ, радіологічна загроза для населення і навколишнього середовища, створювана в результаті локального забруднення території дрібними частинками збідненого урану внаслідок застосування відповідних боєприпасів, не є значною. 
Уран є дуже щільним металом. Збіднений уран можуть наносити на наконечники снарядів, щоб підвищити їхню здатність вражати цілі: 
Про те, що росія розповсюджує фейки про радіоактивність снарядів писали й Канадські збройні сили: 
Чому росіяни бояться цих снарядів?
Ось як це пояснює експерт з ядерної зброї в коментарі Associated Press Едвард Гейтс:
«Вони дуже щільні й мають настільки великий імпульс, що просто проходять крізь броню – і нагрівають її настільки, що вона загоряється»
Збіднений уран є побічним продуктом процесу збагачення урану. Снаряди зберігають деякі радіоактивні властивості, проте не викликають ядерної реакції як ядерна зброя: 

P.S. Матеріал розміщено в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації.