Солодке диво на Херсонщинi

4 года назад 0

Несприятливі погодні умови вплинули на врожайність персиків на Херсонщині. На херсонських ринках ціна цього солодкого дива коливається від 40 до 80 гривень за кілограм.
У агрофірмі радгоспу "Білозерський" зараз активна фаза збору персиків. Як говорить директор Олександр Ощіпок, через весняні заморозки врожай значно нижчий за минулорічний: " Весна було дуже жорстка, у час цвітіння персика були заморозки до – 9 – 11. Втім все ж персик витримав. У данний час ціна персика у рамках 25 – 30 гр – за перший сорт і приблизно 20 гр. на другий сорт ", — розказує Олександр Ощіпок.
Олександр Ощіпок додає, що це ціна гуртової закупівлі. Персики тут збирають з кінця червня і до середини вересня. Вирощують понад 20 сортів. У агропідприємстві "Енограй" вирощують понад 90 видів персиків, розказує директор Максим Литвиненко. Спеціалісти переймають досвід з усього світу. Наприклад, зараз тут вирощують персик платерін у тестовому режимі. Це гібрид нектарину та інжиру. І через 2-3 роки він буде доступний кожному.
Максим Литвиненко говорить, що ціни на персики піднялись через несприятливі погодні умови. У цьому господарстві було втрачено понад 40% врожаю: " Приблизно у півтора рази збільшилась ціна персика – це я про оптову ціну. В роздріб мабуть у 2 рази збільшилась ціна відносно минулого року ".
За якість продукту можна не хвилюватися, — розказує начальниця управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби у Херсонській області Лариса Коломієць: " Ми контролюємо фітосанітарний стан, дивимось плоди в даному випадку на наявність шкідників, хвороб. У нас є в Херсонській області державна обласна фітосанітарна лабораторія, де проводять дослідження і віддають відповідні сертифікати на продукцію. В наших підприємствах немає такого, що може зашкодити здоров’ю людей або рослин. Ми це контролюємо. Вся ця продукція безпечна для людини ".
За матеріалами Суспільне. Херсон