Сонячні батареї своїми руками

6 лет назад 0

Склад сонячних батарей:

  • Алюмінієвий каркас;
  • Захисне скло;
  • Плівка (для герметизації фотоелементів);
  • Фотоячейка;

Конструкція, яка складається з діодів і провідників.

Світлові промені проникають крізь скло і на фотоелементах виникає фотоелектричний ефект. Далі енергія світла надходить до інвертора, де відбувається перетворення одного виду енергії в інший. Зниження ефективності роботи системи з часом пов’язано з фізичним розкладання ламінуючого шару, тому купувати, занадто дешеві матеріали неперевірених виробників вкрай не рекомендується.

Існує три типи фотоелементів: аморфні, полікристалічні і монокристалічні. Для виконання систем власними силами зазвичай використовують елементи на основі кристалів, які не зменшують свої характеристики під час хмарної і похмурої погоди. Середній термін служби панелей складає 20 років. При цьому знос кристалів становить всього 10-12%. Аморфні конструкції значно поступаються за цим показником (до 40%).

Технологія складання

Важливо не тільки підібрати і придбати необхідні матеріали для зведення альтернативної електромережі. Дотримання технології будівельного процесу допоможе в майбутньому використовувати систему з максимальним ККД і уникнути виникнення аварійних ситуацій і збоїв в роботі. На стадії проектування необхідно прорахувати несучу здатність даху, стін і фундаменту будівлі, визначити, чи витримає покрівля сумарну масу батарей, підібрати розміри і їх кількість. Також необхідно проаналізувати кліматичну ситуацію в регіоні, вибрати кут нахилу панелей і найбільш вигідну схему підключення будинку до альтернативного джерела живлення.

Сонячні панелі встановлюються з сонячної сторони. Це слід врахувати як при проектуванні житлового будинку з нуля, так і при установці електропостачальних конструкцій на існуючі будови.

Виготовлення каркасу сонячної батареї

Після придбання всіх матеріалів необхідно приступити до виготовлення каркаса панелі. Кожна секція батареї вміщує 36 фотоячеек, які на виході при повній виробленні видають 18 Вт.

Стандартний розмір пластин становить 69х83,5 см з куточком 3,5 см. З урахуванням зазорів 5 мм і застосуванням фотоячеек 8,1х15 см на одну заготовку йде 36 стандартних елементів. Дотримання простору між осередками необхідно для виключення розлому фотоелементів під дією перепаду температур. Застосування алюмінієвих профілів не поступається заводським конструкціям.

Підбір і пайка сонячних елементів

Готові теплові елементи коштують дорожче в кілька разів аналогів, зібраних вручну. Спеціалізовані магазини пропонують безліч виробів для самостійного монтажу систем альтернативного електропостачання. Якщо монтаж конструкцій здійснюється вперше, то найкращим варіантом є готові набори з докладною інструкцією. Стандартний набір включає в себе:

  • полікристалічні компоненти;
  • провідники;
  • фотоячейкі;
  • кислотний олівець;
  • діоди Шотки.

Виробники пропонують різну компоновку і варіації наборів.