Стало відомо, скільки закладів культури зруйновано та знищено на правобережжі Херсонщини

3 недели назад 0

Станом на 11 квітня на правобережжі Херсонщини повністю знищено 46 та пошкоджено 205  закладів культури . Також пошкоджено 136 культурних пам’яток.  

Про це на пресконференції повідомив т.в.о. міністра культури та інформполітики України Ростислав Карандєєв у відповідь на питання кореспондентів .

“Об'єктів сьогодні зруйновано багато, щодня відбуваються зміни”, – додав міністр.

За його словами,  це не точні цифри, адже пам'яткою може користуватися приватний власник.

Наріз існує база даних для реєстру зруйнованих і пошкоджених об'єктів, розповів Карадаєв.

Окрім цього, він зазначив, що коли руйнується об'єкт культурної спадщини в першу чергу Національна поліція складає протокол пошкодження або руйнації майна. Потім за спеціальною формою оцінювачі складають акти про дефекти або втрати. Також розраховується передня оцінка втрат. Ці протоколи роблять за регламентами, для їх подальшого прийняття європейськими судами.

“Це важливо, бо ми віримо в те, що буде час, коли ми зможемо вже переможеному ворогу, подати свій позов на відшкодування втрат. І там має бути відшкодувальне зазначення не тільки в контексті звичайних майнових втрат, але і втрат наших об'єктів культурної спадщини”, – сказав Ростислав Карандєєв.

  • В ефірі “Вгору” головний спеціаліст сектору моніторингу ситуації щодо окупованих територій Департаменту культурної спадщини МКІП, археолог Сергій Нємцев , що фіксація потрібна для того, щоб порахувати збитки та зафіксувати воєнні злочини, бо це порушення норм міжнародного гуманітарного права при веденні військових дій. Пам'ятки культурної спадщини – не військові об'єкти.