Свято у сховищі: як у Херсоні облаштували казковий майданчик для дитячих свят

5 месяцев назад 0

Благодійники обіцяють не залишити без подарунка жодну дитину в деокупованій частині області

Свято у сховищі, місце якого утаємничене. У таких умовах проводять дитячі свята в Херсоні, який майже щодня перебуває під ворожими обстрілами. Попри небезпеку, від дитячих свят вирішили не відмовлятися, адже у місті залишається багато малечі, яка чує вибухи і відчуває стрес батьків. Щоб подарувати різдвяні емоції дітям, облаштували казковий майданчик у підземеллі. Чи трапляються там дива – дізнавалася журналістка "5 каналу" Валентина Федорчук. 
Від свята за участю Чарівника діти – у захваті. Це одна з небагатьох розваг, відколи почалася велика війна, кажуть батьки. Дітей хоч і намагаються відгородити від негативних емоцій, але вони все бачать і розуміють.

"Щоб мамі було легше вдома, тому що мамі складно, бо і я, і бабуся, і дідусь, в мами роботи багато. А що б ти хотіла побажати всім українським діткам? Щоб вони завжди були радісні",  – каже учасниця свята Анастасія Максимець.

"У тих обставинах, в яких ми зараз перебуваємо, потрібна розрядка дітям, і ось прийшли емоції, Чарівник, подарунки, пострибали, потанцювали, це дійсно потрібно, це дуже потрібно, особливо – у нашому місті. Є передріздвяний настрій, але справді хочеться сили нашим військовим",  – зазначає мама Анастасії Олена Максимець.
Дитячі вірші на свята – з актуальним сенсом. Чарівник розповідає, діти не лише просять в нього іграшки та солодощі, а й діляться власними секретами.

"Найцікавіше, звичайно, було те, що одна дитинка сказала, що він з контррозвідки, в статусі старшого сержанта, прийшов в амуніції з бронежилетом. Хочу побажати всім нам херсонцям, всім нам українцям, всім тим, хто виїхав, звичайно, вірити в те, що мрії збуваються" , – каже Різдвяний Чарівник, заслужений діяч мистецтв України Олексій Пономарьов.
Заради безпеки місце для проведення дитячих свят зорганізували в укритті.

"Нам дуже хотілося подарувати дітям свято, дитинство не можна спинити. Нам хотілося щось таке, щоб дитина, живучи нагорі в стресі, спустилася сюди в бомбосховище і не побачила просто труби, а побачила красиву картинку. Ви знаєте, я коли бачу ці оченята дітей, коли вони розкриваються, хоч на грам, у мене тепліє душа, тому що мені дуже болить те, в якому стресі ми живемо вже два роки, і це певна терапія хоч на хвилинку" , – наголошує генеральний директор ХОАМДТ ім. М. Куліша Олександр Книга.
Казкову атмосферу у підземеллі прифронтового Херсона створили благодійники.

"У нас є чарівники, які не хочуть оголошувати свої імена, але вони дуже багато допомогли нам і зробили для того, щоб це свято відбулося. Ми зараз передаємо на тисячу майже дітей в Снігурівку солодощі, в Зеленівку, і будемо також допомагати тим частинам області, де не завітав Різдвяний Чарівник або Святий Миколай",  – каже керівниця БФ "Крила" Олександра Книга.
Благодійники обіцяють не залишити без подарунка жодну дитину в деокупованій частині області.