Територія, яка постраждала через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС, більша ніж зона відчуження ЧАЕС – Рувін

4 месяца назад 0

За словами Рувіна, експерти продовжують відслідковувати динаміку змін на територіях, що постраждали внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС.

Територія фактичної фізичної шкоди, яку завдав підрив росіянами у червні цього року Каховської ГЕС, більша, ніж внаслідок Чорнобильської катастрофи 1986 року. Про це розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін в  УНН .  

"Якщо говорити про фактичні фізичні руйнування, то так, більша…Мабуть, у сучасній катастрофі, яку спричинила росія фактично більша територія постраждала, ніж зона відчуження ЧАЕС. Просто ми надіємося, що наслідки підриву ГЕС можна буде швидше ліквідувати все-таки. Можливо буде відновлення самої ГЕС, греблі, набір води, відновлення попередніх умов. Не знаю, це буде через 5, 10 чи 20 років, але це можливо. У Чорнобильській зоні поки що жити не можливо", — зазначив Олександр Рувін.

Директор КНДІСЕ уточнив, що є певні нюанси в порівнянні через саму специфіку катастроф.

"Дещо різні історії. В зоні відчуження не можна проживати через радіацію, тобто є проблема із самою місцевістю. В Херсонській області і в Каховському районі жити можна, це не забороняється, але немає з чого: нічого не росте, нічого пити не можна, їсти не можна. Після підриву, нижче греблі рівень води затопив десятки населених пунктів, у тому числі всі смітники, колектори, комунікації і т.д., відбулося забруднення нижньої течії Дніпра",  — додав директор КНДІСЕ.

При цьому, зазначив, що експерти продовжують відслідковувати динаміку змін на територіях, що постраждали внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС.

"Експертна комісія має висновки десятків і навіть сотень проб води та ґрунтів із постраждалих територій. Ми відслідковуємо динаміку змін із часом. Поки що, не можемо всього розголошувати, але робота дуже масштабна. Це важливо для людей, які там проживають, у тому контексті, що коли вони зможуть повернутися до більш звичних умов життя, відновлювати ведення сільського господарства, рослинництва і т.д. Знищення росіянами Каховської ГЕС загалом вплине на природу Півдня України. Маємо знати як прогнозувати наші раціональні дії", — підсумував Олександр Рувін.