Три місяці після підриву ГЕС: яке зараз Каховське море

8 месяцев назад 0

Росія майже три місяці тому, 6 червня 2023 року, підірвала Каховське водосховище. Окупанти перетворили його в галявину та затопили тільки на правобережжі Херсонщини щонайменше 3103 будинки.

Холеру не знайшли Утім, найгіршого вдалося уникнути: Україна ліквідувала наслідки теракту на Каховській ГЕС

Ігор Кузін – головний державний санітарний лікар – заявив, що штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації вже завершив роботу. Надалі екстрені служби контролюватимуть ситуацію за своїми напрямками.

У МОЗ уточнили, що до зони надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів. Мовиться про територію Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей. Загалом у них мешкали 900 тисяч людей.Без доступу до питної води залишилися майже 700 тисяч українців. Щоб запобігти спалахам інфекційних хвороб, доставили 148 тисяч тонн питної і технічної води. Окрім того, центр контролю та профілактики хвороб видали 237 тисяч таблеток для знезараження питної води.

Загалом вдалося сформувати 97 груп оперативного реагування. Мовиться про біологічні, хімічні та радіаційні загрози. Особливу увагу приділили погіршенню санітарної ситуації. Для цього розгорнули три інфекційних хаби. У них мали лікувати пацієнтів з підозрами на гострі кишкові інфекції та холеру.

“Ці заклади були забезпечені спеціальними наборами медикаментів, більше ніж три тисячі людей із гострою кишковою інфекцією були обстежені на холеру – холери не виявлено в жодному випадку”, – наголосив Кузін.

Знищена екосистема Російські загарбники знищили екосистема водосховища й відновити її вже не можливо. Також забруднення й підтоплення територій зруйнувало екосистему Чорноморського біосферного заповідника. Який вигляд має зараз дно водосховище показав фотограф Гремляцький..
Фотограф показав, який вигляд має дно водосховища, зокрема, там вже подекуди заросла густа трава, подекуди – залишились залишки молюсків.

Окрім того, автор показав, який вигляд має Гирлянська дорога на Херсонщині, якою користувались у далеких 1956 – 1957 роках.
Фото і відео Костянтина Гремляцького