В Антарктиці зимує єдиний полярник з Херсонщини

2 недели назад 0

Сьогодні, 4 травня 2024 року, на «Вернадському» відзначає день народження єдиний представник Херсонщини в команді 29-ї УАЕ –  Сергій Якущенко . Він вперше зимує в Антарктиці.

Про це  Національний антарктичний науковий центр.

В експедиції Сергій обіймає посаду метеоролога й спеціалізується на моніторингу «озонової діри». Зокрема, вимірює рівень озону в атмосфері, обробляє та передає дані, стежить за станом свого головного помічника – спектрофотометра Добсона.

Стандартно науковець робить п'ять вимірювань на день, однак його робота дуже залежить від погоди й пори року. Наприклад, коли в Антарктиці полярний день і небо чисте від хмар, то спостереження починаються за годину до світанку, проводяться частіше й завершуються через годину після заходу сонця. Враховуючи, що в такий період сонце опускається за горизонт лише на кілька годин, поспати озонометристу майже не доведеться.

До поїздки в експедицію Сергій працював доцентом кафедри судноводіння в Херсонській державній морській академії. З цим закладом його життя пов'язане майже 10 років. Тут майбутній полярник викладав, отримав другу вищу освіту за напрямом «Навігація та управління морськими суднами» (перша – «Фізика» в Херсонському державному університеті), закінчив аспірантуру та здобув ступінь доктора філософії.

Після того, як росіяни окупували Херсонщину, Сергій був змушений виїхати й оселився у Коростені на Житомирщині.

Приблизно п'ять років тому Сергій побачив оголошення про відкритий конкурс в антарктичну експедицію, однак вирішив, що має недостатньо досвіду. Проте вже тоді в нього з’явилося наполегливе бажання стати зимівником.

У 2023 році маючи більше досвіду, вирішив податися на конкурс. Як зізнається сам вчений, не очікував з першої спроби потрапити в експедицію: думав, спочатку зрозуміти для себе, як відбувається відбір. Але конкурсна комісія високо оцінила його знання та навички. І от Сергій уже місяць працює в Антарктиці.

На станції Сергій очолює спорткомітет і готує програму змагань на Мідвінтер – головне свято полярників.

Сергій Якущенко в Антарктиці. Фото: Національний антарктичний науковий центр/Facebook.