В Івано-Франківську заочно судитимуть двох колаборантів з Херсонщини

3 месяца назад 0

За матеріалами СБУ в Івано-Франківську заочно судитимуть помічника гауляйтера Каховки та гауляйтерку Зеленопідської громади Херсонщини.

Про це повідомила Служба безпеки України в Івано-Франківській області, пише Фіртка.

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів у Івано-Франківську судитимуть колаборантів з окупаційної влади Херсонщини. Йдеться про помічника голови адміністрації Каховки та голову адміністрації Зеленопідської сільської громади Каховського району.

Зокрема, СБУ зібрала докази сприяння агресору мешканця Каховки, який у квітні 2022 року став помічником міського гауляйтера Павла Філіпчука.

Під час проведення незаконного референдуму про входження окупованої Херсонщини до рф фігурант займався оформленням бюлетенів на виборчій дільниці.

А після завершення фейкового плебісциту він увійшов до складу делегації з підписання угоди про приєднання тимчасово окупованих територій до складу російської федерації в москві.

Слідчі СБУ кваліфікували таку діяльність як пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). На фігуранта очікує тюрма на строк від 10 до 12 років.

Крім того, СБУ зібрала докази колабораціонізму мешканки селища Зелений Під Каховського району.

Після окупації Херсонщини росіяни дали населеному пункту стару радянську назву – «Красний Перекоп».

Наприкінці серпня 2022 року фігурантка обійняла посаду «голови Красноперекопського територіального управління Каховського муніципального округу Херсонської області».

На цій посаді вона організовувала пошук житла для військовослужбовців рф та передавала їм автомобілі місцевих жителів.
Крім того, фігурантка агітувала місцевих мешканців отримувати громадянство та паспорти російської федерації.

За результатом досудового розслідування жінка обвинувачується в колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). На неї очікує від 5 до 10 років позбавлення волі.

Досудове розслідування проводила СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.