В кухнях та сараях, без опалення: як зустрічають зиму жителі Посад-Покровського на Херсонщині

6 месяцев назад 0

У Посад-Покровському Херсонської області пошкодженні всі 940 будинків, близько 600 — зруйновані повністю. Люди, чекають на відбудову, а поки відновили власні літні кухні та сараї й збираються там зимувати.
Про це в марафоні "Суспільне. Спротив" розповіла помічниця старости Лариса Соколова.

За її словами, наразі у Посад-Покровському проживає 785 людей, з них 106 — діти.До повномасштабного вторгнення тут жили 2239 людей.

"До 600 будинків повністю зруйновані і їх треба відбудовувати. Будинки дуже старі, тому й далі руйнуються. Бо не перекриті дахи, ідуть дощі, сніги, а це дуже впливає на їхній стан. Слава Богу нас не обстрілюють, думаю, що доцільно відновлювати їх, люди чекають на відбудову нових житлових будинків" , — каже Лариса.
Помічниця старости говорить, що дуже допомагають волонтери. Приїжджають навіть з Америки, Німеччини, Румунії. Допомагають перекривати дахи людям у будинках, які більш-менш вціліли, встановлюють вікна, двері, щоб люди могли перезимувати.

"У нас тихо, але людям нема де жити. Є люди, які відновили свої сараї, кухні, понакривали й там живуть. А декому взагалі немає де жити, бо там зруйнований будинок і немає куди повернутися. У нас немає опалення.Чекаємо волонтери з Чехії обіцяли завезти паливні брикети, але це було сказано на початку жовтня, а їх і досі немає. Була змога людям дати по 300 кг дров — ті дерева, що поспилювали уздовж траси М-14, але цього дуже мало. Обіцяють завезти брикети та дрова, але це треба вже зараз" , — розповіла Лариса.
До кінця року у старостаті планують укласти щонайменше 300 угод на капітальний ремонт або відбудову пошкоджених снарядами будинків.

За словами підрядників, каже Лариса, на відбудову піде близько восьми місяців. На будівництво одного будинку піде до п'яти мільйонів гривень.

"Відбирали за типом, щоб в людей всі були документи в наявності: земельна ділянка приватизована, документ на будинок правовласності, технічний паспорт і присутність людини, яка проживає на території села Посад-Покровське" , — розповіла помічниця старости.
В решти жителів, каже вона, проблеми з документами, але вони їх дооформлюють. Як тільки це зроблять, угоди на відбудову чи капітальний ремонт будуть укладені.