В спаленому росіянами селі на Херсонщині ставлять модульні будиночки від шведів, але мешканці нарікають на якість

1 год назад 0

Поки спеціальні комісії на місцях займаються документами — центральна вулиця села перетворилася на склад.

Перші два десятки модульних будинків встановили в селищ Посад-Покровське, на Херсонщині. Від російських обстрілів там не вціліла жодна людська оселя, утім, попри це — місцеві щодень повертаються з евакуації. Тож легке каркасне житло — для багатьох справжній порятунок, йдеться в . 

У селі Посад-Покровське із понад 900 будинків не уцілів жоден, майже половина вигоріли вщент. Тож для людей зводять модульні будиночки, які Україні надали шведські партнери. “Основа з пластику, потім вже утеплюватимуть мінеральною ватою, обливається досками і брезентом” , — пояснюють на будівництві.  

17-річний Сашко розповідає, робити не складно: готові комплекти привозять в коробках, як велики конструктор. “Ми по інструкції працюємо”, — розповідає Саша. 

Площа не велика, але за інструкцією тут може розміститися до 5 людей. Разом з будиночком в комплекті є освітлення, обігрівач і вентилятор, а ще — ліжка і спальна білизна. У будинку, який зібрав Сашко, влітку планує жити пенсіонерка Ніна Іванівна. “Гарне, ліжко і матрац гарний такий. Усе новеньке, все чистеньке” , — оцінює жінка. 

76-річна пані Ніні мешкає сама, свій напівзнищений будинок відбудовувати не знає як, але планує. Розраховує на допомогу від держави. 

Таких обійсть, спалених вщенту в Посад-Покровському близько чотирьохсот, розповідає староста села. Тому тимчасові житла зібрані нашвидкоруч — справжній порятунок. “В нас в селі всього 940 будинків. Усі 940 будинків постраждали. Люди беруть ці будиночки для того, щоб жити в них поки ладнають свій. Нам треба будматеріали — шифер, ліс” , — розповідає  староста  Посад-Покровського старостинського округу Сергій Кулаковський.

Окрім приватних садиб в селищі розбита школа, дитсадок та клуб, немає і медпункту. Громадські об'єкти влада планує відновлювати першочергово, а от з капітальним ремонтом приватних доведеться почекати, тут пріоритет поки надається тим, кому потрібен мінімальні вкладення: вікна, двері, дах. “В нас уже на рахунках 17 мільярдів коштів, які ми можемо дати людям в буквальному значенні слова. У вигляді, ви знаєте законопроект проголосований, підписаний президентом, ваучерів, якщо повністю зруйноване житло. Або відшкодувати ремонтні роботи. Проблем в коштах, принаймні на первинних етапах, немає. Є проблема у проєктній кошторисній документації, чим якісніше буде відпрацьована формальна частина, за яку відповідальна громада — тим швидше ми почнемо це робити”, — зазначає міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Поки спеціальні комісії на місцях займаються документами — центральна вулиця села перетворилася на склад. Коробками з модульними будиночками тут заставлений буквально кожен сантиметр. Усі кому в процесі відбудови потрібен дах над головою — може його отримати. Доставили сюди 328 комплектів — хоча дехто їх бере, але поки не використовує.   “Вона не треба ця палатка. Я взяв, кинув в гараж, хай лежить. А що вона тримає, зараз мороз вдарить і все” , — каже один із місцевих мешканців.  

А от Ніна Іванівна, якій вже зібрали модульний будинок, планує в нього заїжджати. Єдина що чекає, аби в селищі відновили електропостачання.