«В єдності — наша сила». Як продовжує працювати та розвиватись Херсонська обласна бібліотека

2 месяца назад 0

Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара розташована на березі Дніпра. Херсонці звикли називати її "Гончарівка". Через постійні російські обстріли в будівлі зараз немає даху та вікон. Попри все, книгозбірня продовжує працювати на інших локаціях, отримує новітнє обладнання, поповнює фонди та бере участь у проєктах.

В артукритті бібліотеки встановлений інтерактивий столик. За ним одночасно можуть працювати вісім-десять людей. Про переваги закладу розповіла його директорка  Надія Коротун .

"Це сучасна техніка, це інтерактивний стіл, про який може тільки мріяти кожен, бо з ним дуже цікаво працювати і підліткам, і дітям, і дорослим. Це інтерактивна дошка, сучасні ноутбуки та меблі, нові видання і професіоналізм бібліотекарів в добавок — я вважаю, що це надзвичайно важливо на сьогоднішній день" , — сказала жінка. Директорка Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара Надія Коротун. Суспільне Херсон
Також центр для людей з інвалідністю отримав від партнерів додаткове обладнання, яке допомагає працювати з текстами та ілюстраціями.

"Є шрифт Брайля. Потім є невеличкий гаджет, який збільшує невеличкі тексти в десятки разів, який може фотографувати, який може змінювати кольори. Потім — стерео апарат для збільшення. Ми були першим і єдиним центром для людей з проблемами зору в Україні, потім Рівне підключилося. Зараз ми продовжуємо роботу по інклюзії. І, завдячуючи нашим партнерам, Міністерству культури України та Німеччини, ми зараз отримали надзвичайно цікаве сучасне технічне обладнання для людей з проблемами зору", — повідомила директорка обласної універсальної наукової бібліотеки. Гаджети, які дозволяють відтворювати інформацію з книжок в аудіоформаті. Суспільне Херсон
Працівники книгозбірні зараз працюють на інших локаціях. Адже приміщення бібліотеки розташоване на березі Дніпра, під постійними обстрілами російських військових. Більшу частину фондів працівники зберегли та вивезли до безпечних регіонів країни, каже Надія Коротун.

"Фонд був 900 з чимось тисяч. Близько 800 тисяч видань — вони всі збережені. Рідкісні, цінні — все, що було у відділах бібліотеки, все вивезено. Ми спочатку всю літературу ховали в книгосховищах. Коли окупація закінчилася, весь архів та техніка, що залишилася, весь фонд, всі меблі — все перевезено. Якби ви бачили як боліли спини, ноги, руки у наших працівників. Я дуже вдячна волонтерам. І вперше напевно війна об'єднала дуже багато служб. Коли ми зверталися за допомогою, всі допомагали. Це була організація транспорту, виїжджали по дві-три машини щоденно з якимось вантажем", — згадує директорка "Гончарівки". Приміщення бібліотеки та інтерактивний стіл. Суспільне Херсон
Зараз у Херсоні лишається приблизно 40 працівників бібліотеки, решта — працюють онлайн. Не втратила книгозбірня і своїх постійних користувачів, говорить Коротун.

"До цього часу хочуть обміняти книжки. Знають все, що сталося з бібліотекою, але не вірять в те, що ми не працюємо. Дуже багато телефонних дзвінків: чи все-таки вона буде відновлена, коли можна прийти? Книжки приносять на обмін. Ми відчули від містян величезну підтримку, тому що вони кажуть не просто "обласна бібліотека", а велика назва "гончарівка" — це така єдність херсонської громади" , — розповіла пані Надія.

Наразі не відомо, чи буде відновлена будівля книгозбірні, але дух бібліотекарів, дух херсонського читача залишився, запевнила Коротун: "В єдності — наша сила. Ми відчуваємо величезну підтримку від кожного". 3D-ручка та планшет для малювання. Суспільне Херсон