В Україні найбільш замінованими є три області — ДСНС

2 месяца назад 0

Наразі в Україні найбільш замінованими є три області — Харківська, Херсонська і Донецька.
Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна- заявив начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Рева.

"На сьогодні я б визначив 3 основні регіони, які є найбільш забрудненими (вибухонебезпечними предметами — ред.). Це — Харківська, Донецька і Херсонська області, якщо говорити про деокуповані території. Це саме ті основні напрямки, по яких ми зараз працюємо і на яких сконцентровані основні зусилля (з розмінування — ред.)", — заявив він.

Окремо представник ДСНС розповів, що до повномасштабного вторгнення РФ їхні піротехнічні підрозділи налічували близько 600 осіб (це близько 120 розрахунків).

За його словами, для оперативного виконання робіт з обстеження територій, критичної інфраструктури, реагування на повідомлення громадян про виявлення боєприпасів, починаючи з 2022 року, чисельність піротехнічних підрозділів збільшувалася, і це відбувалося у кілька етапів.

"Вона збільшилася вже у більш ніж 3 рази і сьогодні вона налічує майже 1900 осіб (понад 340 розрахунків). Протягом 2025-2027 років також передбачається подальше поступове поетапне збільшення цієї чисельності", — зазначив Рева.
Він пояснив, що новостворені піротехнічні підрозділи потребують невідкладного оснащення спеціальною технікою та обладнанням.

"Тому ми тісно співпрацюємо з нашими міжнародними партнерами, реалізовуємо спільні проєкти. Ми вже отримали машини механізованого обладнання, засоби захисту, автомобілі для перевезення персоналу та виявлених вибухонебезпечних предметів. Завдяки цій допомозі ми вже змогли оснастити більше 220 наших піротехнічних розрахунків", — сказав представник ДСНС.

За його словами, ця робота триває.

Як повідом​лялося, в Україні буде збільшено кількість підрозділів і піротехніків Державної служби України з надзвичайних ситуацій.​