В Україні покарають чоловіків, які втекли за кордон під час війни, — Держприкордонслужба

7 месяцев назад 0

В Україні вирішили покарати військовозобов'язаних чоловіків, які незаконно перетнули кордон під час війни. Про це повідомили у Держприкордонслужбі.

Представник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону заявив, що на чоловіків-уклоністів чекає покарання. Це особи, які втекли за кордон, замість того, щоб захищати Батьківщину, а не ті українці, які вже проживали в інших країнах до повномасштабного вторгнення російських окупантів.

Демченко вказав на спроби незаконного перетину зеленою ділянкою кордону, за межами пунктів пропуску. Він наголосив, що військовослужбовці пропускають громадян виключно на підставі тих правил та умов, які діють відповідно до постанови Кабміну та регламентують перетин кордону. Ті чоловіки, які незаконно опинилися за кордоном в умовах військового стану, будуть покарані:

"Якщо хтось незаконним способом все ж таки перетнув державний кордон надалі, коли вони повертатимуться, то будуть притягнуті до відповідальності. Це не означає, що якщо людина вчинила таке порушення, вона уникне покарання".
Демченко не окреслив, як саме каратимуть втікачів. Однак він повідомив, що у вересні порівняно із серпнем зменшився потік людей, які перетинають кордон. При цьому він залишається на високому рівні.
Екстрадиція ухилянтів Як відомо, військовий стан та мобілізацію оголосили 24 лютого 2022 року. Після цього почали виникати схеми для виїзду військовозобов'язаних за кордон. Йдеться про чоловіків, які не мають права на звільнення чи відстрочку від служби в армії.

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія запевнив, що українські правоохоронні органи можуть екстрадувати ухилістів практично із будь-якої країни. Австрія вже заявила про невидачу біженців, які зупинилися на її території.