В Україні стартував запис на безкоштовні LED-лампи: як та в яких містах можна отримати

2 года назад 0

В Україні відсьогодні, 11 січня,  можна подати заявку на отримання безкоштовних LED-лампочок від держави . На етапі бета-тесту послуга буде доступна  у Вінниці, Черкасах, Одесі та Львові , але наприкінці місяця програма розшириться на всю країну.

На першому етапі роздадуть 15 млн ламп. Про це заявив 11 січня міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Пройти реєстрацію в режимі бета-тесту можна .

Насамперед через найбільший ефект економії забезпечуватимуть обласні центри та великі міста. До кінця лютого лампочки мають надійти і в найменші села.

"У застосунку Дія українці зможуть подати заявку на безоплатний обмін старих ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи. Перехід на такий тип ламп дозволить у 15 разів зекономити електроенергію", – заявили в .

Як отримати лампочки?
Приєднатися до тестування послуги "Обмін лампочок" можуть громадяни України, які:

  • досягли 18 років;
  • мають верифікований РНОКПП;
  • раніше не отримували лампочки на "Укрпошті".

Після оформлення заявки LED-лампи потрібно буде забрати у відділенні "Укрпошти". Замість 5 нових потрібно буде віддати 5 старих звичайних лампочок.

При цьому, за словами гендиректора "Укрпошти" Ігоря Смілянського, прийти можна буде лише один раз і обміняти всі лампи одразу. Тобто  не можна приносити по одній лампочці п'ять разів .

Спробувати обміняти лампи можна і без попередньої реєстрації. Однак у такому разі наявність потрібної кількості "ледок" на пошті ніхто не зможе гарантувати.

"Завдяки заяві в Дії  ви точно знатимете, що світлодіодні лампи є в наявності у відділенні "Укрпошти", і гарантовано зможете отримати свої 5 LED-ламп. На першому етапі будуть доступні 15 млн ламп для обміну, які надходитимуть поступово протягом декількох тижнів", – пояснив OBOZREVATEL керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік.

Навіщо потрібні LED-лампи?
За даними Укренерго, українці використовують до 40% електроенергії у власних будинках. У той же час, за даними Міненерго, вдома люди використовують значну кількість ламп розжарювання, які в середньому споживають  майже у вісім разів більше електроенергії , ніж сучасні світлодіодні лампи.

За оцінками фахівців, перехід на світлодіодні лампи дозволить споживати на 7-10% менше електроенергії у моменти пікового навантаження. Це допоможе значно скоротити дефіцит електроенергії у системі.

Як повідомляв раніше OBOZREVATEL, через портал Дія тепер знову можна отримати інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. З початком повномасштабного вторгнення країни-терористки Росії в Україну державні реєстри були вимкнені через міркування безпеки.