В Україні ставлять на військовий облік старшокласників

3 месяца назад 0

Верховна Рада продовжила в Україні воєнний стан та загальну мобілізацію. У зв'язку з цим усі чоловіки призовного та допризовного віку мають бути взяті на військовий облік. Це стосується і старшокласників, яким вже є 17 років. Отже юнаків, які вже мають 16 років, і які знаходяться за кордоном, закликають повернутися додому, щоби стати на військовий облік.

Про це нагадав представник Полтавського ТЦК Роман Істомін.

Відповідно до закону, усі юнаки, яким виповнилося 17 років мають стати на військовий облік. Зазвичай люди у такому віці навчаються в школі, або у вишах чи в закладах професійної освіти. Тому найчастіше таких хлопців ставлять на військовий облік у місцях їхнього навчання, в тому числі й у середній школі.

Однак із початком повномасштабної війни багато юнаків виїхали разом із батьками за кордон і досі там знаходяться. Хлопців, яким ще не виповнилося 16, наразі не турбують. А от тих, кому вже є 16, і хто наближається до 17-річного віку, закликають негайно повернутись в Україну, щоб у 17 років стати на військовий облік, як того вимагає закон.

"Ми не надсилатимемо листи, наприклад, за кордон про те, що він має з’явитися. Загалом — так, він має повернутися в Україну, якщо він громадянин, він підлягає приписці" , — заявив Істомін.

Тим, хто проігнорує цю вимогу та не повернеться в Україну, доведеться заплатити штраф, каже представник ТЦК. За невиконання розпорядження щодо взяття на військовий облік розмір штрафу становить 510-850 грн. А в разі повторної неявки до ТЦК він зросте вдвічі – до 1,7 тис. грн.