В Україні у жовтні запустять Е-реєстр військовозобов’язаних: які дані потраплять у відкритий доступ

7 месяцев назад 0

Верховна Рада ініціювала створення та запуск електронного реєстру військовозобов'язаних під назвою "Оберіг". Він уже майже готовий. Доопрацювати Е-реєстр планують у жовтні.

Команда, яка працює над реєстром, намагається швидше закінчити внесення даних. До реєстру потрапить наступна інформація:

  • персональні та службові дані військовозобов'язаних, призовників та резервістів;
  • дані про необхідність комплектування особового складу ЗСУ та інших військових формувань.

У майбутньому очікується включення до реєстру телефонних номерів та адрес електронної пошти українців, даних про володіння іноземними мовами, проходження освітніх курсів та курсів підвищення кваліфікації, права на використання зброї, даних про наявність посвідчення водія, документів для виїзду за кордон та інших.

Заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Мар'яна Безугла повідомила, що реєстр навіть без запуску електронних повісток допоможе вирішити деякі проблеми з мобілізацією. Він забезпечить актуальність інформації про військовозобов'язаних та їхні навички,. дозволить уникнути ситуацій, коли повістки направляють особам, які вже служать у ЗСУ.

Нагадаємо, що створення Е-реєстру – не нова ініціатива. Така пропозиція надходила ще до початку повномасштабної війни. Кабмін схвалив ідею ще у 2017 році, а формальний запуск відбувся у березні 2022-го. Однак на той момент у реєстрі не було актуальної та повної бази даних щодо військовозобов'язаних українців. Обговорення питання відновилося у 2023-му.

Поки що залишається нез'ясованим питання про можливість видачі повісток в електронному вигляді. Державну платформу "Дія" використовувати не планують, а альтернативних варіантів немає. Новий міністр оборони Рустем Умєров після вступу на посаду заявив про намір максимально цифровізувати процеси у своєму відомстві, зокрема, запустити Е-реєстр потенційних захисників України.