В Україні змінилися суми виплат допомоги з безробіття

1 год назад 0

В Україні з початку 2023 року змінилися суми допомоги з безробіття. Її верхню межу знизили. При цьому допомога залишається різною залежно від величини зарплати, яку отримувала людина перед тим, як втратила роботу, а також від стажу її роботи.

Про зміни у правилах виплати допомоги з безробіття повідомили у Київському міському центрі зайнятості.

Не всі українці, втративши роботу під час війни, можуть за короткий період знайти нову. Адже кількість вакансій у країні скоротилася. Та й у людини може банально не вистачати досвіду, а роботодавець, у свою чергу, не хоче ризикувати, тому шукає досвідченого працівника. У таких випадках громадянину приходить на допомогу держава. Людині необхідно стати на облік в центрі зайнятості, де їй буде надано допомогу у пошуку нового робочого місця. На період пошуку нового місця роботи громадянам призначають допомогу з безробіття. У 2023 році розмір соціальних виплат, які призначаються безробітним громадянам, змінився.

Раніше максимальний розмір допомоги з безробіття відповідав 150% мінімальної зарплати. Проте воєнний стан у країні вніс до цієї норми свої корективи.

У воєнний час соціальні виплати з безробіття не повинні перевищувати однієї мінімальної зарплати, розмір якої встановлено на початку поточного року. 2023 року цей показник відповідає 6 700 гривень. Таке правило діє відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Змінилася і тривалість періоду, під час якого виплачується допомога.

Наразі виплати призначаються безробітному громадянину на період 90 календарних днів. Винятком можуть бути українці, котрі втратили роботу за рік до досягнення пенсійного віку. Обов'язковою умовою цієї категорії громадян є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії. У такому разі допомога з безробіття виплачуватиметься протягом 360 календарних днів.

Мінімальний розмір допомоги відповідає 1000 гривень. На таку допомогу можуть розраховувати українці, які за останні 12 місяців до моменту отримання статусу безробітного мали менше 7 місяців стажу.