Вчені назвали причини ранньої сивини

6 лет назад 0

Причини посивіння криються зовсім не у віці. Перша сива волосина може з'явитися і в 20 років, тоді як у декого й у 60 немає навіть натяку на сивину.

Вчені кажуть, що призвести до передчасного посивіння здатні 5 проблем. Вчасно виявивши їх, знебарвлення волосся можна уникнути. Пише mnn.com.

Дефіцит вітамінів або ендокринні проблеми.

Як кажуть науковці, рання сивина нерідко є симптомом нестачі в організмі кальцію, заліза, а також вітамінів В12 і D3. Відновивши запас цих речовин, можна повернути волоссю його природній колір.

Потенційною причиною виникнення ранньої сивини вчені називають також порушення роботи щитоподібної залози та гіпофізу. Тому людям, які передчасно посивіли, спеціалісти радять пройти консультацію в ендокринолога.

Активне окислення.

Волосяні фолікули здатні утворювати невелику кількість перекису водню, який, як відомо, знебарвлює волосся. За нормальних умов паралельно в організмі виробляється речовина, яка нейтралізує дію перекису. Однак у випадках, коли цей процес порушується, розвивається так званий окиснювальний стрес — стан, за якого клітини, що відповідають за пігментацію волосся, остаточно пошкоджуються.

Збій в імунній системі.

Результати цьогорічного дослідження показали, що на фоні ослабленого імунітету клітини, які відповідають за забарвлення волосся в той чи інший колір, можуть припинити виконувати свою функцію. Причина в тому, що коли тіло атакує хвороботворний мікроорганізм, імунна система спрямовує всі свої сили на те, щоб його знищити. Якщо їй не допомогти, то як наслідок, у роботі клітин, які відповідають за пігментацію волосяного покриву, відбувається збій, і волосся раптово починає сивіти.

Серцево-судинні захворювання.

Вчені провели дослідження, до участі в якому запросили лише чоловіків. Виявилося, що ті представники чоловічої статі, у яких було сиве волосся, мали підвищений ризик розвитку серцево-судинних патологій, зокрема атеросклерозу.

Куріння.

Дослідники виявили, що в курців ризик передчасного посивіння в 2,5 рази вищий, ніж у тих, хто не має цієї згубної звички. Окрім того, з'ясувалося, що хімічні речовини, які містяться в сигаретах, не просто знебарвлення волосся спричинюють, а поступово руйнують його, що з часом призводить до облисіння.