Вербовий ліс на дні Каховського водосховища — феномен пояснив науковець

2 месяца назад 0

Колишнє дно Каховського водосховища. Скріншот: dp.suspilne.media
За рік після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції можна говорити про такі швидкі темпи відновлення природи, яких не очікували навіть оптимісти. Про це в ефірі телеканалу  сказав доктор географічних наук, професор Ігор Пилипенко.

“Природа демонструє просто надзвичайно швидкі темпи відновлення. Якщо ми говоримо про територію колишнього Великого Лугу, а нині це колишнє дно Каховського водосховища, слід зазначити, що, безумовно, це те, на що не очікував ніхто, навіть оптимісти, що так швидко природа відновлюватиметься”, — коментує гість ефіру.
Він розкрив секрет появи на колишньому дні Каховського водосховища вербових заростей, які можуть згодом перетворитися на найбільший вербовий ліс у Європі, та запевнив, що серед цієї рослинності немає небезпечної для багатьох людей амброзії. Про це, зокрема, йшлося на конференції у роковини знищення Каховської ГЕС.

“Я сьогодні (у четвер, 6 червня, — ред.) слухав доповіді тих ботаніків, які реально були на дні Каховського водосховища та моніторять, починаючи з 30 червня 2023 року, розвиток ситуації. Маю сказати таке. Перше: амброзії немає. Ні про які зарості амброзії говорити не можна, бо її там немає. Верба росте. І інші рослини ростуть там, бо це їхні рідні умови. Вони зростають там, де екологічні умови для цього виду рослин є найбільш прийнятними. Так вийшло, що у червні минулого року збіглася катастрофа з періодом масового цвітіння верби. Умовно, насіннєвий фонд був із надлишком у воді. Цей насіннєвий фонд живе приблизно місяць. Він потрапив на мокру поверхню, що оголилася, і вийшли сприятливі умови для проростання”, пояснив Пилипенко.
Щодо решти наслідків катастрофи, то вони трагічні.

“Це, безумовно, падіння рівня підземних та ґрунтових вод. Це припинення водопостачання Північно-Кримським каналом, тому що зараз це неможливо, і неможливість роботи каналу Дніпро — Кривбас, які є найважливішими. Крім того, постраждали і місцеві іригаційні системи, які використовувалися не тільки як зрошення, а як елементи водопостачання. Це є основні проблеми. Крім того, звичайно, ліквідуються наслідки на правобережжі тієї катастрофічної повені, яка була пов’язана, перш за все, з проривом, ліквідацією греблі Каховської ГЕС”, — сказав Ігор Пилипенко.