Від початку деокупації Херсонщини співробітники ДСНС майже 6000 разів додали надзвичайні ситуації, врятували 56 людей

6 месяцев назад 0

З моменту деокупації Херсонщини співробітники обласної рятувальної служби 5973 рази виїздили долати різні надзвичайні ситуації, понад 1660 з них — виникли через російські обстріли. Про це   розповів начальник Головного управління ДСНС України у Херсонській області Андрій Машаро.

"Рятувальники виїздили гасити пожежі 2405 разів, 1160 загорянь виникли внаслідок обстрілів армії РФ. Від початку деокупації співробітники обласної ДСНС врятували 56 людей, розвезли місцевим 2559 тонн питної та 615 тонн технічної води. Також пожежно-рятувальні підрозділи розвантажили 1434 з половиною тонн гуманітарної допомоги", — говорить Машаро.

За словами начальника ГУ ДСНС області, в регіоні особового складу вистачає. Протягом року на службу прийняли 210 людей, і це дає змогу професійно виконувати завдання за призначенням та оперативно надавати допомогу громадянам під час ліквідації наслідків надзвичайних подій та ситуацій. Двоє рятувальників гасять пожежу в населеному пункті Херсонської області. Фото: ГУ ДСНС України в Херсонській області
"Найголовніше — це порятунок жителів нашої області, надання їм першочергової допомоги. А мотивація полягає в тому, щоб ми перебуваємо на своїй вільній землі. Після деокупації міста було не просто, російські окупанти вкрали або понівечили техніку та обладнання. Завдяки допомозі керівництва МВС, ДСНС України та міжнародної спільноти ми максимально швидко оновили технічну базу та налагодили роботу служби. За час деокупації ми втратили дев'ять побратимів, які працювали в області. Сімʼї загиблих отримують всю необхідну та належну допомогу від держави та ДСНС України. Ми ніколи не пробачимо це армії РФ",  — розповів Андрій Машаро. Начальник ГУ ДСНС України у Херсонській області Андрій Машаро. Фото: ГУ ДСНС України в Херсонській області
За його словами, працювати всім співробітникам доводиться в бронежилетах та захисних шоломах військового зразка. І додав, що безпека та життя особового складу та громадян є найважливішими цінностями.

"Фізичні навантаження і раніше були високими, а зараз вони зросли через екіпіровку, якої вимагає воєнний стан. Але обов’язки не змінились, які були до повномасштабного вторгнення такі й зараз. Головне завдання — це рятувати життя та майно наших громадян. Також значна частина нашої роботи полягає в тому, щоб запобігти надзвичайним ситуаціям, тому ми постійно проводимо профілактичні та навчальні заходи, навчаємо правил пожежної безпеки, поводження з вибухонебезпечними предметами, поведінки під час обстрілів та інше" , — каже рятувальник. Рятувальник гасить пожежу, яка виникла в одному з приватних будинків Херсонщини. Фото: ГУ ДСНС України в Херсонській області
Андрій Машаро каже, що наразі в області працює зведений піротехнічний загін ДСНС України, до якого входять 28 піротехнічних розрахунків та шість машин механізованого розмінування.

"З початку робіт перевірили 8681,803 га територій, в тому числі за допомогою машин механізованого розмінування – 172,57 га. Знищили 37 572 вибухонебезпечні предмети на деокупованих територіях Херсонщини. Робота постійно продовжується. Першочергово обстежуються обʼєкти критичної інфраструктури. Херсонщина залишається однією з найбільш замінованих областей України", — говорить він. Крім цього, за ініціативи головного управління ДСНС України спільно з херсонською ОВА та органами місцевої влади на деокупованій території Херсонської області в кожній територіальній громаді створили підрозділи місцевої пожежної охорони.

"Станом на листопад 2023 року на сьогодні їх 12. До кінця року плануємо відкрити ще три. Працівники підрозділів місцевої пожежної охорони багато разів надавали кваліфіковану допомогу жителям Херсонщини та підрозділам державної служби надзвичайних ситуацій в подоланні наслідків подій та ситуацій", — розповів Андрій Машаро.