Відновлення триває: черкащани відбудували понад сотню будинків на Херсонщині

6 месяцев назад 0

У 104 будинках Херсонщини завершили будівельні роботи. Ще у 13 – тривають.  три підшефні села в межах національного проєкту "Пліч-о-пліч".

Нині там працює 12 бригад, а це пів сотні працівників, розповів Суспільному керівник обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

Жителька Новопетрівки Марія Чмур розповіла: у будинок її батьків російська ракета поцілила 15 жовтня. Вдома тоді нікого не було, тому обійшлося без жертв:

" Дивіться яка хатина тепер: лопнула стіна, груба розвалилась. Ось в кімнаті ніхто ще нічого не прибирав, тому що тут вікна замурували. Горе, що натворило".

Окрім їхнього на вулиці пошкоджені ще декілька будинків, розповіла пані Марія:

" Наступного дня я приїхала і побачила оці руйнування. Все розкидане, все розбите. Я ще до окупації виїхала. А батько із сином були тут. Пережили, перестояли окупацію, і тут оце таке трапилося. Все згоріло, усі речі". Суспільне Черкаси В Іванівці із вересня над відновленням одного крила школи працює з бригадою будівельник із Уманщини Юрій Самойленко.

" На цей час зроблені демонтажні роботи, десь 70% по всій території школи. Зроблені малярні роботи по другому поверсі. Проведене освітлення, ще не підключене, але проведене. Вставлені вікна, радіатори, буде вестись нове опалення", — розповів пан Юрій.

Головний архітектор компанії Ігор Сєркін розповів, що школа, над якою вони працюють, зруйнована під час бойових дій:

"Ця будівля була в дуже поганому стані, бо тут були бойові дії. Взагалі тут майже не було вікон, всі стіни посічені осколками. І взагалі вона не була придатна для експлуатації. Ми робимо все, щоб ця будівля була придатна. Щоб діти пішли в школу найближчий час".
Школу пошкодили торік у березні, пояснила її директорка Надія Нетяга. Тепер більше ніж двісті учнів чекають на відновлення:

" Кілька разів обстрілювали школу, навіть окупанти тут проживали у фоє, боєприпаси свої зберігали тут. Саме в приміщенні нашої школи. Вони повністю заволоділи закладом нашим".

Помешкання жительки Іванівки Людмили Бакум уже відремонтували. Та пригадує дні, коли жили під постійними обстрілами.

" Зараз ніби так згадується, ніби ну якось не так. Ми жили ніби й не страшно так було, уже якось звикли. А потім, як почало стріляти. Ракети, снаряди поруч падали, тоді вже страшно стало. В мій будинок був прильот, ми замурували. І дах теж був пошкоджений".
У Миколаївці всі будівельні бригади поспішають виконати більшу частину робіт до настання холодів, розповів керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.   Загалом обстежили 458 об’єктів у трьох селах. Із них 104 повністю відновили.

" У Миколаївці відремонтували вже пʼять будинків. Це саме крайнє село, яке ми взяли на підшефну допомогу. Ті загальні кошти, які передбачалися задля цього ремонту, це понад 180 мільйонів гривень. Ми з області їх виділили саме на ці потреби, включаючи загальноосвітню школу в селі Іванівка, трішки більше ніж 19 мільйонів. Також активно тут допомагають міжнародні організації. Додатково витратили близько трьох з половиною мільйонів на придбання матеріально-технічних засобів, тобто будівельних матеріалів".
 
Що відомо про проєкт "Пліч-о-пліч"

  • Черкащина , що має назву "Пліч-о-пліч". Спроможні громади України беруть під свій патронат населені пункти на Херсонщині. Регіон став пілотним.
  • Понад 400 будинків на Херсонщині планують відновити коштом Черкащини. Про це в етері Українського радіо Черкаси розповів керівник ОВА Ігор Табурець.

Суспільне Черкаси