Відремонтувати все: як окупанти брешуть про капітальні ремонти в генічеських школах

2 месяца назад 0

На початку цього року російські окупанти , що хочуть модернізувати шість шкіл на лівобережній Херсонщині. Чи не найчастіше в цьому контексті вони згадують Генічеську санаторну школу-інтернат, ремонт якої взявся контролювати особисто секретар регіонального відділення партії "Єдина Росія" Ігор Кастюкевич. З капітальним ремонтом вартістю 150 млн рублів хочуть встигнути до першого вересня. 

За інформацією окупаційних ЗМІ, у школі його начебто ніколи . Ще й нібито були проблеми з пожежною безпекою. 

Ремонт, який роблять російські окупанти в Генічеській санаторній школі. Фото з тг-каналу "Обізнаний Генічеськ"

Генічеську мистецьку школу також збираються капітально відремонтувати, бо й там, як стверджують окупанти, ніколи нічого не модернізовували.  

“Вгору” розібралося, чому в цих школах не все так, як повідомляють окупанти.

* оскільки у всіх героїв матеріалу залишилися батьки та близькі родичі на окупованій території Херсонщини, “Вгору” не називатиме їхніх імен.

Генічеська санаторна школа-інтернат

Генічеська санаторна школа-інтернат заснована у 1963 році, а в 1983 році реорганізована у Генічеську санаторну загальноосвітню школу-інтернат для дітей з неспецифічними захворюваннями органів дихання. Навчаючись, діти мали змогу одночасно проходити реабілітацію та оздоровлюватися. Для цього в закладі було три кабінети лікаря-педіатра, спеліокімната, кабінет гірського повітря, три масажних кабінети, три зали лікувальної фізкультури. 

Фото зі сайту школи

З 2001 року заклад очолювала Наталія Косова, однак 25 лютого 2022 року вона  від російського обстрілу. Її обов'язки перейняла Ніна Зеленська – заступниця директора з навчально-виховної роботи. Вона ж, як директорка, почала співпрацювати з російськими окупантами. 

У коментарі окупаційному виданню Ніна Зеленська , що найбільший ремонт був на першому поверсі. Там встановили стіни з деревоволокнистих плит МДФ, що начебто не відповідає протипожежним вимогам.

Як розповіли “Вгору” батьки дітей, що там навчалися, на всіх трьох поверхах школи були панелі МДФ. Насправді їх у громадських місцях, адже вони є і вологостійких, і вогнестійких різновидів. 

Панелі МДФ на стінах будівлі. Ці та інші фото з групи у фесбуці

А за інформацією з порталу публічних закупівель “Прозоро”, 2021 року в закладі капітальний ремонт з улаштування систем захисту від пожежі. Зокрема, встановили  та мовне оповіщення про неї з системою централізованого спостереження.

Також документацію на капітальний ремонт з улаштуванням захисту від блискавок, вогнегасники. У тому ж році електрощитову і встановили протипожежні двері. У 2020 році вогнестійкими матеріалами дерев'яні конструкції покрівлі.

Людмила закінчила старші класи в Генічеській санаторній школі: відвідувала 10 і 11 клас з 1998 по 1999 рік. Її донька випустилася у 2022 році, а син встиг провчитися до 8 класу. Жінка розповідає, що за її шкільних років заклад справді не справляв враження дуже доглянутого. А коли дочка перейшла з 4 в 5 клас, то там якраз оновили другий поверх, де вчилися діти середніх класів:

“Тоді був капітальний ремонт другого поверху, підлогу замінили ламінатом, у класах, встановили панелі… Усюди були пластикові вікна, гарні санвузли: раковини, унітази. У класах облаштували невеликі кімнати для лаборантів як підсобне приміщення з умивальниками та шафами. Класи були дуже гарні”.

На цій фотографії можна побачити умивальник праворуч

Начальниця відділу спорту та культури Генічеської МВА говорить, що в школі  щороку проводили косметичний ремонт. Прилегла територія теж була доглянутою, з квітами й деревцями. 

Спортивні змагання серед дітей на ґанку школи

Учителька, яка працювала в школі з 2010 року, розповідає, що кожного року проводили косметичні ремонти в класах, а капітального ремонту заклад узагалі не потребував. Наприклад, її клас оновили за два роки перед повномасштабним вторгненням. 

“Школа була в дуже гарному стані. Майже у всіх класах був ремонт, інтерактивні дошки і навіть ноутбуки. Школа мені видала особистий ноутбук. Буквально там декілька, може, два класи, які потрібно було оновити. Не всі школи, чесно кажучи, мали такий стан, як у нас”, – ділиться педагогиня. 

У класах можна побачити телевізор, проєктор, декілька дошок

У системі публічних закупівель “Прозоро” є інформація, що у 2020 році заклад магістралі, трубопроводи й . У 2019 році у закладі відбувся капітальний  гуртожитку, системи  та , ремонт навколо будівлі тощо. 

Однак, школа могла проводити закупівлі й без електронної системи.

Генічеська мистецька школа

Також, за повідомленнями окупаційних ЗМІ, Росія  капітальний ремонт і в Генічеській школі мистецтв. Хочуть замінити стіни, підлогу, дах, крісла в концертному залі й реставрувати його. Стверджувалося, що за України в школі начебто ніколи не проводився капітальний ремонт. 

Генічеська мистецька школа після ремонту

Генічеська школа мистецтв  збудована у 1957 році. До 2022 року музиці там навчалося 340 дітей (зараз, за інформацією окупаційного ЗМІ, 165 дітей). 

Школа має автономну котельню. У 2015 році, за інформацією керівництва закладу, там облаштували новий котел. 

В адміністрації розповіли “Вгору”, що напередодні війни в закладі замінили дах (коштом обласної та міської ради), поставили євродвері (євровікна були вже близько 10 років), підвісні стелі у кожному класі, нові ворота, утеплили фасад, відремонтували центральний вхід, придбали нові інструменти. За гроші з батьківського фонду на подвір’ї вклали бруківку. Там зізнаються, що в приміщенні школи бракувало лише туалету:

“Над цим  ми працювали і вже перед самою війною вирішили, де він може бути”.

Також перед війною школі спрямували кошти на закупівлю нових крісел в актовий зал, та їх не встигли поставити, розповідають в адміністрації. 

А загалом, за інформацією керівництва, ремонт у школі робили поступово. Спочатку облаштовували класи, а потім зовнішній вигляд будівлі. У класах, де проводили групові предмети, були й монітори:


“Приміщення там були повністю готові, щоб проводити повноцінний навчальний процес”.

Актову залу на 220 місць добудували пізніше за будівлю. Згодом сцену навіть розширили, адже школа почала приймати камерний оркестр «Гілея» Херсонської обласної філармонії.

На сцені стояли два великі концертні роялі, а в залі – кабінетний рояль. У класах для піаністів було по два фортепіано чеських та німецьких марок. 

Учениці школи грають на двох роялях на шкільній сцені

“Наявність такої інструментальної бази уможливила проведення в школі мистецтв фестивалів і конкурсів. А перед війною поставало питання проводити всеукраїнські фестивалі й конкурси саме на нашій базі”, – розповідають в адміністрації.

Клас для піаністів у мистецькій школі 7 років тому

Керівниця відділу спорту та культури Генічеської МВА, яка також відвідувала мистецьку школу, додає, що в школі оновлювали й офісну техніку, був проєктний екран, нові стільці для гри на роялі. 

“Потроху оновлювали і ноти, і підручники для сольфеджіо. Тобто школа була провідною в області. Діти дуже багато їздили по Україні на різні конкурси, мистецькі акції та отримували нагороди. Тому питання: нащо окупантам там робити ремонт? Щоб просто відмити кошти? У мене тільки таке враження”, – ділиться начальниця.

Дипломи вихованців музичної школи. Фото з групи у фейсбуці

Як видно на порталі публічних закупівель “Прозоро”, у 2021 році мистецька школа закуповувала шкільні меблі, 12 метрів тюлі, музичний інструмент домра.

У 2020 році заклад замовляв ремонт ґанку, послугу капітального ремонту даху. Також закупили сім музичних інструментів, два телевізори, 23 штуки жалюзів, 192 кв. м натяжних стель, 17 км м кахлю, дві шкільні дошки і офісну техніку. 

Отже, насправді в цих двох школах Генічеська все не так погано, як описують російські окупанти. Вони маніпулюють тим, що в санаторній школі-інтернаті не дотримувалися протипожежних правил (про протилежне свідчать закупівлі на “Прозоро”) та брешуть, що там, як і в мистецькій школі, ніколи не було ремонту. 

Оксана Кривіцька, 
Фото зверху: Генічеська санаторна школа-інтернат. Фото з групи у фейсбуці