За організацію та проведення псевдореферендуму у Херсоні повідомлено про підозру трьом громадянам України

2 месяца назад 0

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури трьом громадянам України заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України).
 
Про це повідомила пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

За даними слідства, один з підозрюваних у вересні 2022 року погодився очолити так звану «двк», яка діяла у Суворівському районі Херсона для проведення псевдореферендуму щодо приєднання регіону до складу рф. 
 
Ще двоє підозрюваних, будучи проросійські налаштованими, погодились обійняти посади «голови» та «представника» іншої незаконно створеної дільничної виборчої комісії цього ж району обласного центру.
 
«Голови» комісій формували склад та контролювали роботу її членів. Складали списки виборців, підписували робочу документацію, відповідали за збереження бюлетенів. Також облаштовували приміщення «виборчих дільниць», розміщували там агітаційні матеріали із російською символікою. 
 
«Представник двк» проводив особисті прийоми громадян, видавав «бюлетені», перевіряв «виборців» згідно списків, агітував та залучав до процесу «волевиявлення» місцевих жителів. 
 
Досудове розслідування здійснюється УСБ України в Херсонській області.  
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.