Віра, Надія, Любов 2023: нова дата свята, традиції та заборони

8 месяцев назад 0

Віра, Надія, Любов — це жіноче свято, яке за новим стилем відзначають 17 вересня.

Щорічно у вересні православна церква вшановує пам'ять трьох святих дівчаток-сестер Віри, Надії та Любові, а також їхньої матері Софії. Всі вони зараховані до лику святих за відданість Христу, а їхня історія є прикладом щирої віри та відваги. А власниці цих чотирьох імен на честь свята отримують вітання та можуть звернутися до своїх святих тезок із молитвою.

Свято Віри, Надії та Любові за сучасним новоюліанським календарем відзначається 17 вересня. 2023 року це неділя. За старим стилем свято чотирьох святих жінок відзначалося 30 вересня.

Віра, Надія, Любов та їхня мати Софія: історія свята Праведна християнка та вдова Софія жила в Римі у 2 віці нашої ери, за часів гонінь на християнство. Софія одна виховувала в істинній вірі дочок Віру, Надію та Любов, названих на честь християнських чеснот. А ім'я Софія означає "мудрість".

До язичницького імператора Адріана дійшли чутки про християнську сім'ю. Він наказав усім чотирьом з'явитися до нього і сказав зректися віри, а також принести жертву язичницьким богам. Доньки Софії відмовилися, і їх відправили до в'язниці. Невдовзі за непокору їх стратили на очах матері і передали останки Софії. Вона поховала юних дочок і сама померла від горя за 3 дні.

Так Віра, Надія, Любов і Софія були зараховані до святих.

Традиції і заборони на Віру, Надію, Любов Хоча історія трьох дівчаток-мучениць і їх матері жорстока і трагічна, це свято вважається радісним. Віра, Надія і Любов вважається жіночим святом. За давніми віруваннями, жінці в цю дату треба поплакати зранку — тоді вона буде щасливою.

Святій Софії можна помолитися за здоров'я та благополуччя дітей, особливо дівчаток. А трьом маленьким мученицям можна помолитися за мужність і міцну віру.

У цей день жінкам дозволено не працювати і забути про всі домашні клопоти, але 17 вересня потрібно обов'язково відвідати богослужіння або помолитися вдома. Молоді дівчата в цей день влаштовують посиденьки, ворожать і пліткують. На святковий стіл випікають коровай і їдять його руками.

На Віру, Надію і Любов заборонено вінчатися і свататися. Вважається, що укладений сьогодні шлюб не буде щасливим і швидко розпадеться. Також, як і будь-яке інше християнське свято, не можна сваритися, бажати зла іншим, мстити і зловживати спиртним.