Вирок за держзраду ексдиректору херсонського водоканалу: Скобліков співпрацював з Росією задовго до 2022 року

2 месяца назад 0

До 12 років ув’язнення засудили так званого «директора Херсонводоканалу» за пособництво ворогу. Про це повідомляє  із  на Херсонську обласну прокуратуру. Йдеться про Віктора Скоблікова, який до окупації дійсно очолював водоканал у Херсоні.

За що засудили Скоблікова За підтримання публічного обвинувачення прокурорів Херсонської обласної прокуратури суд визнав винним колишнього виконувача обов’язків керівника «Херсонводоканалу» у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

Йому призначили покарання – 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також Скоблікову заборонили обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та займатися діяльністю, пов’язаною з наданням публічних послуг строком на 15 років.

В суді довели, що Скобліков у червні 2022  під час тимчасової окупації Херсона пішов на співпрацю з ворогом. Він обійняв посаду так званого «заступника директора з технічних питань — головного інженера» захопленої окупантами установи «Херсонводоканал».

У вересні отримав «підвищення» від окупантів, ставши «тимчасово виконуючим обов’язки директора Херсонводоканал».

Що робив Скобліков до окупації Віктора Скоблікова призначили директором міського комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» (простіше – водоканалу) у квітні 2021 року.Народився Скобліков в Курській області росії. За фахом — гірничий інженер. Закінчив Харківський філіал Української академії державного управління при Президентові України за спеціальністю «Державне управління». Працював на шахті «Стахановвугілля»; був Стаханівським міським головою; директором міського комунального підприємства «Міськводоканал» м. Луганськ;  генеральним директором Кримського республіканського підприємства «Вода Криму» Міністерства регіонального розвитку і житлово-комунального господарства Автономної Республіки Крим. Формально він і досі очолює це підприємство.До свого призначення до Херсона Скобліков встиг попрацювати також в Запорізькій ОДА заступником голови і опікувався саме житловим господарством, причому тамтешній водоканал він планував реформувати в першу чергу.

Чотири «водоканали» з російським шлейфом Вже тоді, на етапі призначення Скоблікова директором херсонського водоканалу, було кілька скандалів, пов’язаних із тим, що Скобліков має надто тісні стосунки з прихильниками росії. 

По-перше, за часів очолення міста Стаханів він вважався людиною з оточення тодішнього очільника Луганської ОДА Олександра Єфремова, а той своєю чергою – людина Януковича. Також за період каденції Скоблікова Стаханів пережив справжню комунальну катастрофу: замерзлі каналізаційні труби, відсутність опалення та інші комунальні негаразди, які спіткали місто.

Також Скобліков  продаж Україною води до окупованого росією Криму. 

У 2009 році Скобліков  чотири ТОВ, які називаються Херсонводоканал, Мелітопольводоканал, Первомайськводоканал та Артемівськводовканал. У Скоблікова всюди по 1% участі, але цікаво інше:

  • Всі чотири «водоканали» — це приватні структури, які наразі перебувають у стадії ліквідації. Навіщо їх створювали, лишається загадкою.
  • Засновниками всіх чотирьох «водоканалів» є Скобліков та НІІ «КВОВ Україна», а це НІІ заснував Скобліков та ІНЖИНІРИНГОВА КОМПАНІЯ “НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ІНСТИТУТ КОМУНАЛЬНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ І ОЧИЩЕННЯ ВОДИ, яка зареєстрована в росії.
  • Цікаво, що ці дані можна знайти на аналітичній платформі Youcontrol та інших системах відкритих даних. Проте це не цікавило правоохоронців до тих пір, поки Скобліков в окупованому Херсоні не пішов на відверту співпрацю з росіянами.