Вища рада правосуддя звільнила суддю з Генічеська, яка працює на окупантів на Херсонщині

3 недели назад 0

Вища рада правосуддя звільнила суддю Юлію Берлімову. У 2023 році ця суддя продовжувала отримувати українську зарплатню, хоча вже було відомо, що працює на росіян на окупованій території Херсонщини.

Про це повідомляв . 

Щоправда, в офіційному повідомленні про звільнення немає жодного слова про роботу на ворога. Офіційно Юлію Берлімову звільнили у зв’язку з відмовою від кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді (на підставі підпункту 4 пункту 16¹  розділу XV «Перехідні положення» Конституції України).

Рух «Автомайдан» у липні 2023 року повідомив про те, що Юлія Берлімова перейшла працювати на бік окупантів: «Суддя не лише залишилась в Генічеську після того, як рф незаконно захопила територію — вона ще й брала участь в конкурсі та хотіла стати головою незаконного суду, який формують російські окупанти в місті. Скоріш за все, вона також отримала громадянство рф. Берлімова наразі не здійснює правосуддя в Україні, проте досі залишається чинною суддею. Ймовірно, що вона продовжує отримувати суддівську зарплатню», — йшлось у повідомленні автомайданівців.

Згодом активісти руху отримали відповідь в СБУ на своє звернення про те, чи має вона російський паспорт. СБУ не змогла підтвердити або спростувати наявність паспорта у Берлімової, бо це окупована територія і немає відповідних представництв. Втім, Берлімова претендувала на посаду голови окупаційного генічеського суду Херсонської області – тобто з боку окупантів. Відтак, паспорт повинна була мати, адже без паспорта Росії це неможливо. Нагадаємо, Берлімова вже очолювала Генічеський районний суд до окупації.

Втім, у росіян отримати жадану посаду окупаційної голови суду Берлімовій не вдалось: за повідомленнями тамтешніх «медіа», чоловіка Берлімової начебто притягували до відповідальності за хабар. Це було в липні 2023 року.

У жовтні 2023-го Берлімова знову спробувала очолити окупаційний суд – тепер вже каховський. Але там «поборники цінностей» серед окупантів не підтримали її кандидатуру, бо чоловік Берлімової «тимчасово не працює». Якщо йдеться про того самого чоловіка, який був у Берлімової до окупації, то Сергій Добровольський очолював ТОВ «Еколог», зареєстрований у Генічеську. В українських реєстрах він і досі очолює підприємство. Чи змінювала Берлімова чоловіка після 2021 року, невідомо.