Вишиванка єднає та надихає — херсонці готуються до свята вишиванки

3 года назад 0

Свято Дня вишиванки 2021 року припадає на четвер 20 травня. До цього дня музичні школи Херсона готують концертну програму.

Про це повідомляє управління культури Херсонської міської ради.

Так 20 травня о 15 годині в Херсоні розпочнеться концерт дитячої музичної школи №3 біля пам’ятника Тарасу Шевченку на проспекті Текстильників, о 16 годині – концерт школи мистецтв №1 у Покровському сквері. О 17 годині розпочнуться одразу два концерти — у парку ім.Тараса Шевченка біля дубу від учнів музичної школи №1, та на площі біля ТРЦ "Променад Плаза" від учнів музичної школи №4.

Також херсонців запрошують взяти участь в акції #вишиванка_єднає_херсонців. Для участі потрібно прикрасити свою оселю в українському народному стилі, вдягнути вишиванку 20 травня і зробити фотографії. Світлини можна викладати в соцмережі під вказаним хештегом.
Що відомо

  • Щороку в третій четвер травня у всьому світі відзначають День вишиванки – свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.
  • Ідею акції "Всесвітній день вишиванки" у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і      чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати      один день і всім разом одягнути вишиванки.
  • Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
  • Свято не прив'язане до жодного державного чи релігійного. Цього дня кожен охочий може долучитись, одягнувши вишиванку.

UA:Херсон