Вісімдесят п’ять днів у полоні РФ: історія рятувальника з Херсонщини Сергія Короля

8 месяцев назад 0

Під час окупації Херсонської області рятувальник Серій Король пробув 85 днів у російському полоні. Він відмовився співпрацювати з окупаційною владою. Зараз продовжує службу у ДСНС області. Про полон та як працюють під постійними обстрілами РФ, чоловік розповів  .

Населені пункти Білозерського району Херсонської області російські війська обстрілюють щодня. За словами підполковника служби цивільного захисту  Сергія Короля , білозерські рятувальники виїжджають на виклики та виконують свою роботу з ризиком для життя.
"Був випадок, коли особовий склад виїхав гасити пожежу в селище Дніпровське, під час цього російська армія скинула вибуховий пристрій, пожежники отримали контузії лише завдяки тому, що стояли за автомобілем. Удар взяв на себе автомобіль: розбило бампер, світлову оптику та пошкодило корпус автомобіля. Зараз авто у резерві", — розповів підполковника служби цивільного захисту.
Найчастіше доводиться діставати людей з-під завалів будинків після обстрілів та гасити пожежі. Пожена машина біля частини, Херсонщина, 16 вересня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
На Херсонщині Сергій Король працює з 2010 року. Залишився в області під час окупації, співпрацювати з росіянами відмовився.

"Заїхала чорна автівка "Patriot" без номерних знаків. З неї вийшли чотири військових РФ в балаклавах з автоматами. Одягнули кайданки на руки, пакет на голову, потім шапку і зверху затягнули скотчем. Мене спитали чи знаю я, за що мене забирають. Я відповів, що ні. У відповідь почув, що маю розповісти, як працюю на Україну та "здаю їх позиції". Завезли мене у камеру, там було багато вже людей і почали катувати",  — пригадує Сергій Король. Пожежно-рятувальна машина, Херсонщина, 16 вересня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
Чоловіка тримали у полоні протягом 85 днів, спочатку у Херсоні, потім перевезли до Олешок. Весь цей час російські спецслужби катували його, щоб змусити до співпраці, розказав рятувальник.

"Для катувань російські військові застосовували електрострум, кийки, били ногами, різні способи примусу: не давали їсти та пити, а до вбиральні водили лише в тому випадку, якщо себе гарно вів. Завжди водили в шапці і закритими очима та перевіряли чи щось бачу. Змушували бігти, якщо десь спіткнувся та впав, то розуміли, що нічого не бачу", — розповідає рятувальник.

З полону звільнили після так званого "референдуму" у вересні 2022. Як розповів Сергій Король, викликали слідчих, оскільки в камеру неодноразово заходили і питали за що затримали.

"Я розповідав, а вони не вірили, що забрали через те, що відмовився співпрацювати з Росією. Останній раз знову під час допиту, попросили розповісти все, що знаю. Перевірили і сказали, що якщо не маю бажання співпрацювати, то я їм не потрібен, адже залишились лише ті, хто готовий з ними працювати. Так і відпустили", — каже чоловік. Спорядження рятувальників, Херсонщина, 16 вересня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
Зараз Сергій Король керує пожежно-рятувальним загоном. За понад 10 років роботи полюбив Херсонщину, яка стала для нього другою домівкою.

"Я люблю риболовлю, мені дуже подобається річка Дніпро, херсонські плавні, мальовнича природа. На Херсонщині у мене багато друзів та колектив, який підтримує в усьому", — сказав Сергій Король.