Вже з жовтня багатьох українських біженців за кордоном можуть позбавити соцвиплат і призначити їм штрафи

1 месяц назад 0

Чимало українських біженців, які знаходяться за кордоном, можуть незабаром втратити соціальні виплати від урядів тих країн, в яких вони перебувають. Крім того, їх навіть можуть змусити повернути отримані гроші. Нашим співвітчизникам слід бути готовими до такого перебігу подій вже із жовтня поточного року.
Так може статися через те, що з 30 вересня Україна приєднається до міжнародної системи обміну фінансовою інформацією (СRS). Це дасть доступ закордонним фінансовим службам до даних про рахунки українців.
Тобто тепер не лише закордонні банки, але й служби, які займаються призначенням фінансових виплат біженцям, матимуть доступ до інформації про банківські рахунки українців. І якщо з'ясується, що хтось із біженців має чималий рахунок в банку або сталий дохід з українського підприємства, то виплату соцдопомоги йому скасують. Крім того, декого навіть можуть змусити повернути незаконно отримані гроші.

Виплати скасують біженцям, які приховують доходи або майно в Україні. Отже українцям радять, подаючи особисті дані для соцдопомоги за кордоном, не намагатися обдурити тамтешні соціальні органи, а чесно декларувати все, що у них є.
Водночас у соціальних службах зауважують, що розглядатимуть кожен спірний випадок в індивідуальному порядку, щоб нікому не відмовити у допомозі необґрунтовано.