ВПО з Херсонщини та Донеччини знайшли свій другий дім у новозбудованому модульному містечку в Брюховичах

2 месяца назад 0

Загалом тут проживатимуть 10 сімей, кожна з яких відтепер має окремий будиночок з відокремленими спальнями, кухнею та ванною кімнатою.

Про це  Львівська обласна військова адміністрація.

У селищі Брюховичі облаштували модульне містечко для 32 вимушених переселенців, в тому числі дітей. На початку повномасштабної війни усі вони евакуювались саме на Львівщину в пошуках безпечного прихистку.

Будівництво модульного містечка ініціювала благодійна організація Патріарша фундація «Мудра справа» за фінансової підтримки міжнародної благодійної організації «Лицарі Колумба». Приміщення облаштували за 2 роки.

«На початку 2022 року ми заснували Фонд солідарності з Україною, завдяки якому уже вдалось зібрати 23 млн доларів на допомогу українцям. Я знаю, що люди, які проживатимуть у новозбудованому містечку, багато чого пережили. Хтось втратив свої домівки, а дехто більше ніколи не побачить рідних. Щиро сподіваюсь, що нове житло дасть вам змогу відчути стабільність. Тут ви зможете приймати гостей, тут підростатимуть ваші діти, тут починається ваше нове життя. Часто у часи війни люди запитують: «А де ж Бог?». Відповідь дуже проста — Бог обмежує діяння зла своїм милосердям. Кожен гуманітарний пакунок чи такі помешкання – це знаки, які показують, що Всевишній не забуває про людину та не залишає її сам на сам зі злом»,  –  наголосив представник благодійної організації «Лицарі Колумба» Шимон Чишек.

Загалом тут проживатимуть 10 сімей, кожна з яких відтепер має окремий будиночок зі всіма умовами для проживання: спальні кімнати, кухні, санвузли та душові кабінки. На території є паркова відпочинкова зона.

Люди вимушені були евакуюватись з Херсонської, Донецької та Луганської областей через постійні російські обстріли. Для когось це вже друга евакуація через напад противника – перша відбулась ще у 2014 році.

Однією з тих, хто відсьогодні заселиться у власний будиночок є Емма. Жінка – кримська татарка, яка проживала у Херсоні. Після початку повномасштабної війни, вона разом з мамою та двома неповнолітніми доньками переїхали у Брюховичі. Емма зізнається, що дорога видалась складною, адже була постійна небезпека з неба. За ці 2 роки сім’я призвичаїлася до нового дому, молодша донька ходить в місцеву школу, займається танцями та карате.

Ще однією мешканкою модульного будиночка є Валентина. Рідне село жінки було затоплене внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС у червні 2023 року. Однак вона встигла виїхати за місяць до цього.

«За 2,5 роки повномасштабної війни Львівщина прихистила дуже багато внутрішньо переміщених осіб. У пікові моменти ми фіксували 600 тисяч евакуйованих. Потяги зі східних та південних областей продовжують прибувати до нашої області, волонтери допомагають отримати усю інформацію про поселення. За підтримки Львівської ОВА облаштовані нові прихистки, триває реновація наявних будівель – усе, щоб забезпечити людям комфортні умови проживання. Такі роботи подужати суто обласним бюджетом було б складно, тому ми вдячні усім наших партнерам за надійне плече та підтримку», – зауважила заступниця начальника Львівської ОВА Христина Замула.

До слова, за підтримки донорських організацій на Львівщині упродовж останніх 2,5 роки облаштували 9 модульних містечок. Станом на сьогодні у них проживають приблизно 1 200 людей.