Вулиці на честь загиблих на війні херсонських поліцейських: що про це думають їх рідні

6 месяцев назад 0

У Херсоні в рамках дерусифікації чотири вулиці назвали іменами загиблих поліцейських: Романа Набегова, Руслана Сторчеуса, Андрій Тарчинського та Влада Ковальова. Вони загинули внаслідок російської агресії.

11 листопада 2023 року загиблому під час боїв за Іловайськ у 2014 році херсонцю Роману Набєгову мало б виповнитись 37 років. Він працював слідчим в Олешківському райвідділі, служив у батальйоні "Миротворець". На честь захисника перейменували вулицю Льва Толстого. Раніше там жила родина батька загиблого.

Як розказала мати Романа  Оксана Набєгова , на сьогодні, на жаль, усі пам’ятні знаки, які були на райвідділу, де працював Роман, в окупації.

"Там знищена меморіальна дошка. Я дуже сподівалась, що школа збережеться, тому що це була єдина дошка-барельєф в Україні, присвячена борцю за волю України. За два місяці до визволення Херсона її розбили молотами. Я навіть не сподівалась, що в Херсоні назвуть вулицю на його честь. 10 років минуло, як загинув Роман, а люди пам’ятають, цінують його життя і пишаються тим, що він жив у цьому місті. Я дуже вдячна за це", — говорить мати загиблого Романа Набєгова. Вулиця, яку назвали ім'ям херсонського поліцейського Романа Набєгова, загиблого під Іловайськом. Фото: Суспільне Херсон
Колишній провулок Смоленський тепер має ім’я Владислава Ковальова. Він був хірургом, загинув 29 серпня 2014 року, коли виносив з-під обстрілу поранених під час боїв під Іловайськом.

За словами сестри загиблого  Алевтини Зайченко , Влад був з гумором, завжди на позитиві, міг підтримувати інших.

"У тих складних умовах, в антисанітарії, в яких вони були в Іловайському депо, коли іде обстріл "Градами" і штукатурка сиплеться так, що підіймається хмара пилу, вони примудрялися робити операції зі своїм колегою з іншого батальйону Всеволодом Стеблюком. У 2015 році була пропозиція перейменувати вулицю, де проживав Владислав. Але її назвали Алмазова, а Смоленську — на честь Влада. Я думаю, це тому, що поруч знаходиться станція швидкої допомоги, адже Влад колись працював там" , — говорить сестра Влада Алевтина. Провулок, який назвали на честь загиблого під Іловайськом херсонського поліцейського Влада Ковальова. Фото: Суспільне Херсон
Колишня вулиця Кольцова, тепер названа ім'ям Руслана Сторчеуса. Він був командиром батальйону "Херсон", 25 серпня 2015 року загинув під Іловайськом.

"Була пропозиція від громадськості, щоб він очолив батальйон “Херсон”. Руслан сформував цей батальйон. На цій вулиці був їх штаб. У 2014 році він відправився на Донбас. Вулиця насправді батальйону і Сторчеуса" , — каже батько загиблого  Костянтин Сторчеус. Колишня вулиця Кольцова в Херсоні, яку перейменували на честь загиблого під Іловайськом Руслана Сторчеуса, 9 листопада 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
Вулицю Молодогвардійську в Центральному районі Херсона перейменували на честь Андрія Тарчинського. Сержант поліції загинув 19 вересня 20223 року внаслідок смертельного поранення під час обстрілу Херсона російськими військовими. Анрій Тарчинський був миротворцем у Боснії та Герцеговині, у Косово. У 2014 році став до лав батальйону патрульної служби поліції особливого призначення "Херсон".

Донька загиблого  Ганна Тарчинська розповіла, що на момент загибелі батькові було 49 років.

"Тато був у Донецькій області, в Іловайському котлі, з пораненнями, він зміг прорватися. Пам’ятаю, як 24 лютого 2022 року тато о 5 ранку виїхав. Його підійняли з ліжка і він поїхав на Антонівський міст. Разом з теробороною та поліцією обороняли міст 2-3 дні. Завдяки їм люди тоді змогли якось ще виїхати з Херсона. Ці дні можна сказати багатьом людям врятували життя. Це важливо, щоб у майбутньому можна було сказати: “Ось ця вулиця названа ім'ям людини, яка захищала це місто, обороняла його до останніх днів свого життя",  — говорить донька загиблого Ганна Тарчинська. Колишня вулиця Малогвардійська, яку перейменували на честь загиблого у Херсоні поліцейського Андрія Тарчинського. Фото: Суспільне Херсон
Перші пропозиції щодо перейменування вулиць на честь загиблих під Іловайськом, з'явилися у 2015 році, говорить член комісії з перейменування  Дементій Білий.

"Коли зібралася робоча група, а потім комісія з перейменування, знову підняли звернення громадських організацій і наших ветеранів АТО щодо перейменування на їх честь. Ініціатива назвати вулицю Молодогвардійську ім'ям Андрія Тарчинського була саме начальника військової адміністрації", — розказав Дементій Білий.

За перейменування вулиць Херсона на честь загиблих голосували жителі обласного центру. Рішення, каже Дементій Білий, було прийнято одностайно.