У будинках, закладах та на вулицях: де у громадах Херсонщини облаштовують укриття і чому цей процес і досі триває

2 недели назад 0

Цьогоріч в громадах Херсонщини облаштують ще 110 укриттів, зараз їх по області 267, у Херсонській громаді — 191. Де їх облаштовують і встановлюють і чому цей процес і досі триває — Суспільне поспілкувалось з херсонцями, головами ОСББ, відповідальними за укриття та представниками обласної та міської влади.

Голова ОСББ "Маяк 2016"  Тетяна Шевченко розповідає, облаштовувати укриття почали у жовтні 2023 року. Зараз тут є усе необхідне для довготривалого перебування людей та дозвілля дітей, яких в будинку залишилось шестеро.

"Під час повітряних тривог у нас працює відкриття дверей, але ми зробили додаткові ключі. У нас є картоприймач, у кожного члена нашої великої родини є ключ. І в будь-який момент можуть підійти та відкрити двері, незалежно тривога чи ні. Ми витратили трохи грошей, але зробили так, як нам зручно усім. Запас води є, продукти є, лампи є на випадок, якщо світла не буде. Термоси є у нас, два туалети тут побудовані. Є у нас дитяча кімната, там діти збираються та граються. Зазвичай, це відбувається під час обстрілу або коли якісь негаразди. Люди збираються тут, діти окремо, це їх територія, вони тут спілкуються", — говорить Тетяна.

Одне з укриттів облаштували в іншій херсонській багатоповерхівці, каже голова правління ОСББ  Олег Турчинський.

"Я не буду рахувати людей, припустимо сто можна, а якщо прийде сто перший – то ні, у нас відчинені двері будь для кого, в будь-який час, якщо це потрібно, ми всіх приймаємо. Якщо буде місце, ми приймемо. Бо коли війна почалася, у нас стояли люди, отак це було"
, — каже він. Укриття в одному з багатоповерхових будинків міста, Херсон, 8 квітня 2024 року. Суспільне Херсон
У сховищі є питна вода, продукти, необхідні меблі та посуд, розповідає Турчинський.

"Вода у нас є — тонна 700, ми її іноді міняємо, щоб вона була постійно свіженька. Зараз ми придбали дві місткості по 320 літрів, це буде технічна вода для туалету, у нас є туалет окремо, кухня, які ми самі зробили, нам її не робили ми самі. Вирішили, що іноді, коли буде важко, ми зможемо для себе їжу приготувати", — говорить Олег Турчинський.

Відповідальна за інше укриття  Марина Коріфадзе говорить, облаштовувати сховище їм допомагали місцева влада, українські та міжнародні волонтерські організації.

"Фактично для чого його будували, бо нас обстрілювали 11-12 разів, і багато постраждали й приходили ночувати, і зараз п'ять людей ночують постійно",  — розповіла жінка.

В укритті є вода, продукти, зарядні станції, індукційна плита, чайники, генератори, меблі. Також облаштували куточок, де діти можуть пограти. Щодня в укриття приходять друзі  Костянтин і  Олександр . Діти в одному з укриттів Херсона, березень 2024 року. фото: Суспільне Херсон
"Можна сказати, дуже часто приходжу, переважно через те, що йдуть постійні обстріли, і товариша кличу, щоб не було сумно, пограти в теніс. Вчимося, тут є вай-фай, і комп'ютери, і ноутбуки", — говорить чоловік.

Також в укритті є дитяча кімната — є стільці, кульки, дошка для малювання, є книжки є для малювання, книжки, можна гратись, є багато іграшок.

Інше укриття розраховане на 70 людей, говорить голова правління ОСББ "Херсонська Таврія"  Наталя Кальник . В умовах постійних обстрілів міста російськими військовими, сюди приходять не лише мешканці будинку.

"Якщо дуже гучно, то приходить чоловік 15-20, коли більше, коли менше. Діти гралися цілими днями, бо взимку на вулиці прохолодно. То тут вони, і також безпечно в цьому місці" , — каже Наталя Кальник.

Облаштовані укриття й у медичних закладах міста. В обласній дитячій лікарні реанімаційно-хірургічна палата в укритті: вона забезпечена апаратами ШВЛ, моніторами, інкубаторами, футзаматами. Є додаткове устаткування живлення, є обігрівачі, є стіл для маленької перев'язувальної. Є лампа, всі необхідні вироби медичного призначення.

Директора Херсонської обласної дитячої лікарні  Інна Холодняк розповіла, що у сховищі понад десять кімнат.

"Також у нас створена кімната ментального здоров'я для медичних працівників, й ігрова або ментального здоров'я для наших маленьких пацієнтів, також на сьогодні створена. Робота продовжується, ми плануємо облаштовувати наступні кімнати. У нас укриття підключене до генератора. Цілодобово тут є світло, вода, у нас також є цілодобово в укритті. Ми забезпечені усім необхідним — лікарськими засобами, виробами лікарського призначення, необхідними продуктами. Також у нас у підвальному приміщенні в укритті є вільна зона вай-фай, і тут також можуть працювати лікарі та надавати онлайн консультації", — говорить Інна Холодняк. Укриття в дитячій лікарні, 1 квітня 2024 року. Суспільне Херсон
Роботу з облаштування укриттів у Херсоні розпочали після деокупації громади. За інформацією, наданою пресслужбою МВА, у місті зараз 636 захисних споруд цивільного захисту. Окрім сховищ та найпростіших укриттів є вуличні захисні споруди. Зокрема, на території громади встановлено 189 модульних протиуламкових укриттів та розгорнуто 1400 погонних метрів габіонних конструкцій. Робота з ремонту та облаштування укриттів триває. Найближчим часом планується відремонтували 44 захисні споруди. Стан укриттів щоквартально перевіряють працівники ДСНС спільно з представниками поліції та місцевої влади, розповідає начальниця відділу організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС області  Анна Шумська. Кухня в укритті дитячої лікарні, 1 квітня 2024 року. Суспільне Херсон
"Після кожного обстеження об'єктів захисних споруд складаються акти. Особлива увага звертається на безперешкодний доступ населення, також на укомплектування захисної споруди всім необхідним для перебування населення, на доступ маломобільних груп населення. Після підбиття підсумків квартальних обстежень, дані заносять до інформаційної системи обліку та візуалізації фонду захисних споруд, де можна переглянути стан та наявність захисних споруд на деокупованій території Херсонщини. За перший квартал 2024 року, в порівнянні з четвертим кварталом 2023 року, фонд об'єктів захисних споруд деокупованої частини області зріс на 67 об'єктів, а саме 15 найпростіших укриттів, 52 швидко споруджувальних модульних укриттів. Якщо говорити за весь час деокупації, то об'єкт фонду захисних споруд збільшився на 294 найпростіших укриття та на 250 модульних укриттів", — каже Анна Шумська.

"Фондом захисних споруд охоплено близько 53 відсотки населення. У планах на цей рік вийти на показник сто відсотків. Цьогоріч в населених пунктах області буде облаштовано ще 110 сховищ. На це з обласного і місцевого бюджетів було виділено понад 157 мільйонів гривень. Спочатку проведення цих робіт уже відремонтовано 129 захисних споруд, у двох десятках нині ведуться роботи. Також щодо 15, ще виготовляємо зараз кошторисну документацію і розпочинаємо роботи. Крім цього, в місцях масового скупчення людей облаштували мобільні бетонні укриття. Нині в області таких 267. Найчастіше в Херсонській громаді, а саме 191 укриття в Херсонській громаді", — розповів керівник пресофісу ОВА  Олександр Толоконніков.