У будинок народної художниці з Херсонщини повернувся знаковий килим

2 года назад 0

Килим, із зображенням котів, схожий на той, що надихав художницю Поліну Райко на творчість, переїхав до її будинку в Олешках на Херсонщині.
Килим є точною копією того, що колись був у будинку Поліни Райко, говорить Олена Афанасьєва, яка з 2002 року опікується культурною спадщиною художниці. Повернути його вирішили тому, що зображення цих котів проходять крізь всю творчість Поліни Райко.
Поліна, розумієте, вона ніколи не змальовувала. Їй було треба побачити якийсь образ, а потім у неї у свідомості він якось перекручувався і вона видавала щось зовсім інше. Оцей свій такий всесвіт. І так сталося з цими котиками, тому що вони перетворилися в леопардів і коли Поліні казали, що Поліна Андріївна, от звідки ваші леопарди, оце котики, вона страшенно ображалася, тому що у неї це вже була інша історія", — каже Олена Афанасьєва.
Килим знайшли під час підготовки до виставки коміксів «Цюріх — 2021» за мотивами творчості та життя художниці Поліни Райко. Одеська художниця Юлія Павленко, побачивши порожнє місце на стіні, де раніше був цей килим, вирішила віднайти такий самий.
" Вона почала шукати по інтернет-барахолках, скрізь. Такий килимочок знайшовся аж у Сумській області. Ми не казали, що це для музею, тому що і так ціна була нормальна. Ми вирішили зібрати гроші й викупити цей килимок ", — говорить голова центру "Тотем".

Килим, який тут був раніше, зник після смерті Поліни Райко, говорить Олена Афанасьєва. Аналогічний повісили на тому ж самому місці, де він був при житті художниці.
" Він точно такий самий. Просто порівнюємо – це брати. І було дуже важливо знайти, купити цей килимочок, тому що насправді їх залишилося дуже мало. Цей вже майже антикваріат ", — говорить Олена Афанасьєва.

Що відомо: Поліна Райко – художниця, яка почала малювати у 69 років. Вона розмалювала свій будинок, паркан. Експерти називають творчість Поліни Райко наївним мистецтвом.
Померла художниця 2004 року. 2021-го її будинок включили до переліку об’єктів культурної спадщини Херсонської області. Коти, які надихали. У будинок Поліни Райко повернувся знаковий килим .
Суспільне Херсон