У громадах Херсонщини, які розташовані за 15-20 км від Дніпра, зростає кількість зруйнованих обстрілами будинків

5 месяцев назад 0

У населених пунктах Херсонщини, які розташовані за 15-20 кілометрів від Дніпра, через щоденні обстріли зростає кількість зруйнованих будинків.

Про це у марафоні "Єдині новини" повідомив перший заступник голови Херсонської облради  Юрій Соболевський .

"Там, де не можемо найближчим часом відновити інфраструктуру, найкращим виходом є евакуація. Але люди вирішують самі, якщо не йдеться про родини з дітьми там, де обов'язкова евакуація. Насправді абсолютна більшість людей уже погоджуються виїздити, але дуже багато часу витрачаємо на пояснення — як це буде, куди їхати, які будуть там умови життя та гуманітарна підтримка",  — каже Юрій Соболевський.

Водночас у більш безпечних громадах волонтери у рамках програмами "Пліч-о-пліч" продовжують активно відбудовувати пошкоджені оселі.

"У безпечніших населених пунктах масштабно відновлюють і об'єкти критичної інфраструктури, і гуманітарні заклади, освітні, лікарні, і приватні будинки. Туди люди повертаються і займаються відбудовою. В цілому в нас гуманітарна ситуація більш ніж задовільна. Навчання у нас зараз виключно онлайн, 191 заклад працює в області, в тому числі виш — хоч вони й релоковані, але працюють у повному форматі", — говорить Соболевський.

Щодо старту опалювального сезону в у Херсоні та області, то більшість абонентів приєднані, хоча є проблемні райони та громади. Зокрема, є об'єкти, де комунальні служби або енергокомпанії провести необхідні роботи та поновити роботу після обстрілів.

Перший заступник голови облради додав, що російські військові продовжують завдавати ударів по житлових кварталах Херсонської області, продовжують обстрілювати гуманітарні об'єкти — школи, медичні заклади, гуманітарні центри. Вони б'ють по місцях потенційного скупчення людей.

"Це свідома тактика тероризму, яку вони продовжують. Вночі продовжувалися обстріли Херсона. Сьогодні також гучно, але це працюють наші Сили оборони, ведуть контрбатарейну боротьбу. Вчора станом на вечір 2 грудня одна людина в нас отримала поранення, але через нічні обстріли ще можуть бути уточнення щодо звернень до медзакладів. У більшості це артилерія та РСЗВ, але є й КАБи — це біда, тому що важкі авіабомби, коли потрапляють у будинки, там шансів дуже мало вижити. Ми продовжуємо пояснювати людям, як поводитися при обстрілах, що при загрозі КАБів не можна ігнорувати сигнали тривоги", — каже Соболевський.

​Раніше президент Володимир Зеленський відвідав Херсонщину та ознайомився з планами будівництва захисних споруд та укриттів в обласному центрі.​