У Херсоні керівників ТЕЦ судитимуть за дерибан 1,4 млн гривень

2 года назад 0

Завершилося досудове слідство про заволодіння понад 1,4 млн грн акціонерного товариства «Херсонська теплоелектроцентраль». Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.
У кримінальній справі фігурують дві посадові особи ТЕЦ, їх звинувачують у службової недбалості. Звинувачують і керівника компанії-підрядника, яка виконувала роботи з теплової ізоляції частини магістралі, йому інкримінують зловживання службовим становищем.
За офіційною інформацією, тимчасово виконувач обов’язків генерального директора АТ «Херсонська ТЕЦ» та керівник одного зі структурних підрозділів цього підприємства погодили акти, де обсяги і вартість робіт були завищені. А керівник компанії-підрядника, який зобов’язався виконати капремонт, знаючи, що роботи виконано не в повному обсязі, а застосовані матеріали не відповідають заявленій якості, вніс свідомо неправдиві відомості до актів. Завдяки чому привласнив понад 1,4 млн грн.
Посадовим особам ТЕЦ загрожує до п'яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років та штраф до 12 750 грн або без такого (ч. 2 ст. 367 Кримінального Кодексу України). А керівнику компанії-підряднику — до дванадцяти років позбавленням волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років та конфіскація майна (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України).
Хто саме фігурує у справі, прокуратура не повідомляє.
Проте у матеріалах кримінального провадження, оприлюднених в Єдиному реєстрі судових рішень на та сайті Судової влади України, вказується, що справа стосується капітального ремонту на початку 2019 року ізоляції тепломагістралі № 1 від ТЕЦ до Епіцентру по Бериславському шосе. Виконувало роботи криворізьке товариство з обмеженою відповідальністю «Нові енергетичні системи». Співзасновник та керівник цього ТОВ — Микола Євгенійович Мороз.
Контролювали якість та підписували акти приймання виконаних робіт тодішній начальник теплових мереж Херсонської ТЕЦ Валерій Петрович Довганич та виконувач обов’язків голови Правління АТ Віктор Іванович Судак.
Експерти довели порушень на 1 406 149 грн 74 коп.
Матеріали справи розглядатиме суддя Херсонського міського суду Валерія Дорошинська.
АТ «Херсонська ТЕЦ» обслуговує майже 50% житлового фонду обласного центру, що опалюються централізовано. Державі належать 99,8328 відсотка статутного капіталу компанії.
Цікаво, що у той самий час, коли ремонтували ізоляцію тепломагістралі № 1, гендиректора тоді ще ПАТ «Херсонської ТЕЦ» Богдана Антоновича Педченка якраз звинувачували у “розпилі” коштів на ремонтах тепломереж тощо.
У грудні 2021 року Верховний Суд поставив у цій справі остаточну крапку: Богдана Педченка визнано винуватим у зловживанні службовим становищем, що завдало багатомільйонних збитків, та засуджено на п’ять років позбавлення волі.
"Вгору"