У Херсоні комісія обстежила 1750 пошкоджених затопленням будинків. Власники очікують на компенсації

7 месяцев назад 0

У Херсоні комісія обстежила 1750 з понад 2 тисячі будинків, які були пошкоджені через підрив російськими військовими Каховської ГЕС. Виплати компенсацій розпочалися, але отримали їх не всі.

Пошкоджений підтопленням будинок херсонця  Андрія комісія визначила до третьої категорії, він в аварійному стані. Чоловік зібрав документи, тепер очікує на компенсацію. За його словами, починати ремонт немає сенсу, а на новий будинок коштів не вистачить.

"Я будівельник, і я боюся назвати цю цифру. Так вона не коштує стільки. Ремонт не вартує того скільки коштує цей будинок, щоб відремонтувати. Підлога деревʼяна, все треба міняти. Стіни страшно міняти, вони на балках деревʼяних і якщо почнеш прибирати можуть і впасти" , — говорить херсонець. Херсон. Обдерті стіни у будинку, який постраждав після підтоплення, 29 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Не отримав відшкодування і власник сусіднього будинку. Тут також лишились тільки стіни. Будинок підлягає ремонту — комісія надала йому другу категорію, каже Андрій.

"Так підраховували, що треба багато грошей. По мінімальному це тисяч 900 — 1 млн. І це без меблів. Це так по мінімуму підрахували плитку. А покласти її зараз скільки коштує? 900-800 грн", — сказав чоловік.

Після того, як зійшла вода, прибирали 11 днів, будинок готували до ремонту. Андрій хотів до зими зробити основні роботи, але без компенсації коштів не вистачить. Херсон. Власник показує пошкоджене після підтоплення житло, 29 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Обстежила комісія і будинок  Олексія. Чоловік з висновком не згоден. Звернувся за повторним оглядом, оскільки з’явилися нові тріщини на стінах.

"Висновок, що перша категорія. Врахували щось менш як 300 тисяч. Мамі дали документи, там наче все описано, але порахували вікна і підлогу. Чому першу категорію? Всім сусідам другу, а мені чомусь першу", — говорить Олексій. Херсон. Обдерті стіни у будинку, який постраждав після підтоплення, 29 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Відшкодування надійде, розказує начальник міського управління капітального будівництва  Денис Холодов , є відповідна черга. Але втрачені меблі та побутову техніку держава не компенсує.

"Вона передбачає компенсацію лише на будівельні конструкції. І для того, щоб людина мала змогу перебувати в умовах проживання. Якщо стосується безпосередньо для надання опалення, підтримання водозабезпечення і водовідведення, то це входить в компенсацію. Це змішувачі, бойлери, котли опалення. Меблі і мікрохвильовка в компенсацію не входять",  — повідомив Денис Холодов.

За його словами, під програму компенсації підпадають будинки, пошкоджені через підрив російськими військовими Каховської ГЕС. Власники отримують віртуальні кошти на будівельні матеріали та виконання робіт. Витратити їх потрібно за 12 місяців, якщо компенсація до 200 тис.грн, і впродовж 18 місяців — до 500 тис. грн.