У Херсоні люди масово відмовляються від централізованого опалення

2 года назад 0

Отже, те, що вже давно пророкували багато експертів у галузі житлово-комунального господарства, почало збуватися. А саме: багато українських споживачів почали масово відмовлятися від централізованого теплопостачання, переходячи на індивідуальні засоби опалення житла. І зрозуміти таких громадян можна: адже ціни на “блакитне паливо” та інші комунальні послуги підіймаються регулярно, а оплачувати воістину космічні рахунки (тим більше — під час опалювального сезону) переважній більшості українців уже просто не під силу.
Яскравим прикладом нових тенденцій у теплопостачанні житлового фонду стало нещодавнє рішення постійної комісії з розгляду питань про відключення споживачів від мереж центрального опалення та гарячого водопостачання та встановлення індивідуального джерела опалення, засідання якої відбулося в Херсонській міськраді 6 грудня. Відповідно до нього, одразу десять споживачів отримали право на відключення від ЦО та встановлення індивідуальних приладів опалення. При цьому, як випливає з матеріалу на сайті міськради, заявок на подібну процедуру надійшло набагато більше – близько ста.
Члени комісії нагадують, що процедура відключення споживача від центрального опалення має здійснюватись відповідно до вимог Наказу № 169 від 26 липня 2019 року, затвердженого Міністерством регіонального розвитку та житлово-комунального господарства.
Зокрема, на момент подання відповідної заяви до міськради в будинку споживача більше ніж половина мешканців уже мають користуватися індивідуальним опаленням. Причому встановити вони його мали у законному порядку.
Також важливо, щоб на момент подання заяви споживач не мав боргів перед теплопостачальниками. Або ж принаймні він має надати копію договору про реструктуризацію цих боргів.
Треба сказати, що в Херсоні в цьому випадку чиновники "змилостивилися" над заявниками: адже у 8 з 10 споживачів, як з'ясувалося, є борги.
Сьогодні десять споживачів отримали дозволи, але вісім з них мають борги за теплопостачання, і ці борги вони мають віддати. А після закінчення опалювального сезону від централізованого опалення їх відключать ”, — висловився з цього приводу міський голова Ігор Колихаєв.
Тобто — поточний опалювальний сезон вищевказані споживачі все-таки будуть змушені провести, як завжди. Можливо, продовжуючи накопичувати борги.
У комісії зазначають, що споживачі, які проживають у будинках з меншим відсотком встановленого індивідуального опалення, мають провести загальні збори та загальним рішенням, зафіксованим у протоколі, відмовитись від ЦО всім будинком. Якщо таке рішення не підтримується більшістю, члени комісії рекомендують встановити прилади обліку, щоб заощаджувати кошти.
При цьому не зайве згадати, що самовільне відключення від централізованого опалення заборонено тим самим Наказом №169.
Що й казати – процес цей досить неоднозначний. Адже, наприклад, якщо в житловому будинку (у якійсь дев'ятиповерхівці в "спальному" районі) вже мінімум 51% мешканців перейшли в законному порядку на індивідуальне опалення, то будинок має право бути відключеним від централізованого опалення повністю. Але як бути тим 49%, які на такі кроки піти не готові чи навіть зовсім не погоджуються з такими пропозиціями? Очевидно, що така ситуація загрожує, у тому числі і гострими "міжсусідськими" конфліктами на побутовому ґрунті.
Вгору