У Херсоні магазини витіснили зелені насадження

2 года назад 0

Як відомо, у Херсоні з деревами – біда. Вони то самі «втомлюються» і падають (це стосується насамперед старих аварійних тополь), то здорові знищують заради паркування.
Більшості городян боляче дивитись, як колись зелене місто перетворюється на залізобетонну пустелю. Тому багато хто гостро реагує на нові факти спилювання дерев у місті. Наприклад, нещодавно до редакції «Гривни» надійшов лист, темою якого також було знищення зелених насаджень.
«Шановна редакція газети Гривна, я проживаю в будинку на проспекті 200 років Херсона. Через дорогу навпроти раніше був дитсадок, там було багато дерев. Потім перебудували у великий супермаркет та вирубали всі дерева та кущі. Залишилися дерева лише біля торця будівлі. Змінювалися орендарі цієї будівлі один за одним. І ось приходить новий господар. Наразі там будівельний магазин відомої мережі. Усі дерева та кущі, що залишилися на торці будівлі, вирубали. І залишилося 30 пеньків, я сама рахувала. Жаль, у мене немає телефону з камерою, щоб сфотографувати. Ще вирубали три дерева у зеленій зоні. Усього 33 дерева. Але ж не сам господар крамниці вирубав дерева, йому ж хтось мав дозвіл дати? Хто це дозволив? » – поцікавилася 83-річна Тетяна Григорівна.
За коментарем «Гривна» звернулася до прес-служби Херсонської міськради. Хто ж організував вирубку дерев біля будівельної крамниці: господар чи комунальні служби? Якщо зелених насаджень позбавився власник супермаркету, то чи звертався він до міськради за дозволом на проведення таких робіт?
У мерії нам відповіли, що жодного дозволу на вирубку дерев за вказаною адресою не видавали. Також запевнили, що на місце виїдуть спеціалісти для з'ясування ситуації. Проте такі виїзди відбуваються не щодня, а за певним графіком.
З прес-служби міськради повідомили про результати першої та не останньої перевірки за цією адресою. Перевіряючі побували на місці, але в той день була ожеледиця і сніг, тому, можливо, пеньків від недавно зрубаних дерев не було видно. «Слідів того, що зрубали дерева, не було, може, пеньки під снігом були. Вони обійшли зі зворотного боку будівлі – там щось огороджено парканом, але було вже відносно темно, тому вони нічого не побачили. Знайшли 6 дерев, яким проводилося санітарне обрізання, але не комунальними службами міста. Коли погода налагодиться, фахівці включать цей об'єкт у план та знову вийдуть на перевірку», – розповіли у прес-службі міськради.
Цілком можливо, що свіжі пні перевіряльники на місці не знайшли не тому, що їх снігом замело, а через те, що місце злочину залили товстим шаром асфальту (або зверху накрили плиткою). Таке припущення висловила співробітниця "Гривни" Світлана, яка часто буває у тому районі. За її словами, наприкінці осені минулого року поряд із вищезгаданим магазином проводилися дорожні роботи, після завершення яких зелені стало значно менше. Світлана нагадує, як примагазинна асфальтована територія потроху розширювалася – дедалі більше «залазячи» на зелену зону.
"Гривна"