У Херсоні можуть відмовитися від платних паркувань

2 года назад 0

Містом, вільним від платних паркувань, незабаром може стати Херсон.
Проект рішення сесії про це вже оприлюднили на офіційному сайті міськради. Підстави суто економічні: надходження від збирання паркувального збору в обласному центрі знизилися до жалюгідних величин. У 2019 році вони становили 524 тисячі гривень, у 2020-му — вже 279 тисяч, а за дев'ять місяців 2021-го — всього лише 163 тисячі гривень. Це проти запланованих трьох мільйонів гривень на рік! Та й право збирати ці кошти з водіїв узагалі сумнівне: адже жодне платне паркування у Херсоні не обладнане розміткою та паркоматами, як того вимагає законодавство. А вкладати в інфраструктуру бюджетні інвестиції не ризикують, побоюючись, що фінансовий ризик не виправдається доходами.
От депутати й пропонують вчинити радикально, просто відмовившись від платних паркувань, які для громади перетворилися на таку собі "валізу без ручки" — важко нести й шкода викинути. Якщо сесія пристане на це, у місті з платних залишиться лише 147 службових паркувань підприємств та установ, плату за користування якими збирає комунальне підприємство "Сервіс-Центр". Втім, існує й альтернативний варіант, що його обстоюють високопосадовці міськради. Він полягає у тому, аби передати 39 паркувальних майданчиків приватному бізнесу на обслуговування за відкритим конкурсом.
Підприємці своїм коштом і паркомати там встановлять, і збір стягуватимуть, і поділяться своїми доходами з бюджетом. Питання тільки у їх добросовісності: адже нині на деяких паркуваннях уже хазяйнують якісь людці у жовтих жилетках, котрі збирають з автолюбителів готівку щодня. А от у чиїх кишенях вони потім осідають і чому не доходять до муніципальної скарбнички — питання радше до правоохоронних органів та податківців.
Голос України