У Херсоні перейменування вулиць винесли на громадське обговорення

3 года назад 0

Вулиці у середмісті Херсона можуть отримати інші назви — питання про перейменування винесли на громадські обговорення.
Ідея увічнити пам'ять роду Фальц-Фейнів виникла під час дискусії на топонімічній комісії, розповідає секретар Херсонської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Вадим Яровий. Пропозицію своїми підписами підтримали небайдужі херсонці. Перейменувати пропонують вулицю Московську у центрі Херсона, каже чоловік.
" Я вважаю, що це — вдалий варіант з двох причин. Перше, ми увічнимо ім’я родини Фальц-Фейнів. Друге, це — центр міста, щоб вона була не на окраїнах. Є і третє, вважаю за необхідне позбутися різних назв, які пов’язані із країною-агресором ", — говорить Вадим Яровий.

Вадим говорить, спочатку не стояло питання перейменовувати саме цю вулицю і що політичний аспект у цій ініціативі не головний. Важливіше, щоб вулиці носили імена людей, які зробили вагомий внесок у розбудову міста та області.
Чоловік каже, представники роду Фальц-Фейнів відзначилися, коли вони тут проживали, зокрема, розвитком і промисловості, і транспорту, і сільського господарства, і зв’язку. Вадим Яровий говорить, вони — одні із перших, хто вводив інновації.
В управлінні культури підтвердили, що на ім’я міського голови від обласної організації Національної спілки краєзнавців України надійшло звернення про перейменування вулиці Московської. Це питання розглянули на спеціальній комісії, говорить завідувачка сектору охорони культурної спадщини Лілія Заболотна.
" Засідання відбулося 5 серпня 21 року. Комісією було рекомендовано провести громадські слухання з питання перейменування вулиці Московської на вулицю імені родини Фальц-Фейнів ", — каже Лілія Заболотна.
Громадські обговорення відбудуться 28 вересня о 16-й у приміщенні бібліотеки №6. Окрім родини Фальц-Фейнів в історії Херсона було багато визначних людей, зокрема Джон Говард, говорить Дементій Білий. Чоловік пропонує повернути проспекту Ушакова його історичну назву, яка пов’язана з ім’ям філантропа і лікаря, який рятував херсонців від чуми.
" Ця вулиця з 1890 року називалася вулицею Говардівською, імені Джона Говарда. Тобто ще колись херсонці, які керували нашим містом, у часи справжнього місцевого самоврядування називали цю вулицю Джона Говарда. Потім після 17-го року, коли владу захопили комуністи, настала комуністична диктатура і цю вулицю перейменували ", — каже Дементій Білий.
Центральну вулицю міста перейменовували не один раз, говорить Дементій Білий: " Вона була спочатку Раковського, був такий комуніст; потім — Червоноармійська, потім повернули назву Говардівська і 1947 року її назвали проспектом адмірала Ушакова. Це було невипадково, що проспект назвали на честь російського полководця. Це була цілеспрямована політика на мілітаризацію нашого суспільства, на те, щоб просувати імена не просто військових, а російських військових ", — розповів Дементій Білий.
Питання з відновлення історичної назви проспекту має бути вирішене за участі громади, говорить Дементій Білий.
Суспільне Херсон